Іран випустив ракети в напрямку Ізраїлю / фото ua.depositphotos.com

Іран запустив ракети в напрямку Ізраїлю, у країні лунає тривога. Про це інформує Командування Армії Оборони Ізраїлю.

"Вам наказано зберігати пильність і точно виконувати вказівки Командування Армії Оборони Ізраїлю. Закликаємо населення дотримуватися вказівок Командування Тилу. Почувши сирену, ви повинні пройти в захищене місце і залишатися там до подальших вказівок", – йдеться у повідомленні. 

Зазначалося, що сигнали повітряної тривоги лунають по всьому Ізраїлю.

Оновлено: За даними ABC News, очікується, що Іран запустить 240-250 ракет у дві хвилі по чотирьох цілях в Ізраїлі, включаючи штаб-квартиру Моссаду і три військово-повітряні бази. Про це виданню повідомило ізраїльське джерело і високопоставлений чиновник адміністрації США.

За словами представника американської адміністрації, очікується, що Ізраїль не завдасть превентивного удару. Після запуску ракети повинні досягти цілі менш ніж за 15 хвилин.

"США та Ізраїль активували всі системи оборони, і Ізраїль абсолютно точно завдасть удару у відповідь після того, як це станеться", – сказав чиновник.

Загальна кількість балістичних ракет приблизно вдвічі перевищує кількість запущених Іраном у квітні. Тоді 99% з них були перехоплені.

Оновлено 20:02: Видання The Jerusalem Post інформує, що Іран випустив по Ізраїлю біля 400 ракет. 

Оновлено 20:20:The Times of Israel пише, що Іран заявив про запуск десятків у бік Ізраїлю. Якщо Ізраїль помститься, відповідь Тегерана буде "більш нищівною та руйнівною", повідомляє державне телебачення Ірану.

Оновлено 20:27: Революційна гвардія Ірану стверджує, що запуски ракет є помстою за вбивство Ісмаїла Ханії (лідер "Хамас"), Хасана Насралли (лідер "Хезболли") та Аббаса Нілфорушана (іранський воєначальник, бригадний генерал КВІР).

Reuters повідомляє, що через іранський удар по Ізраїлю країни Країни призупиняють авіасполучення. 

Ізраїльська армія заявила, що повітряний простір Ізраїлю закрито після атаки Ірану. Адміністрація аеропортів Ізраїлю стверджує, що в усіх ізраїльських аеропортах немає вильотів і прильотів. Йорданія тимчасово призупиняє авіасполучення, повідомляє державне інформаційне агентство. Свій повітряний простір закриває і Ірак. 

Тим часом президент США Джо Байден наказав армії США допомогти в обороні Ізраїлю.

Оновлено 20:42: Влада Ізраїлю дозволила жителям країни залишити бомбосховища, повідомляє командування тилу ЦАХАЛу. 

Ракетний удар Ірану по Ізраїлю завершився. Вибухи тривали близько години.

Удар Ірану по Ізраїлю: що передувало

Видання The Wall Street Journal із посиланням на високопоставленого чиновника Білого дому повідомляло, що Іран готується атакувати Ізраїль балістичними ракетами. Зазначалося, що це може призвести до значної ескалації, яка загрожує розпалити повномасштабну війну на Близькому Сході.

За даними видання, адміністрація Байдена відчайдушно намагалася запобігти такому розвитку подій. При цьому співрозмовник видання запевнив, що США допоможуть Ізраїлю захиститися від очікуваних ударів, подібно до того, як вони збили ракети та безпілотники, коли Іран здійснив серйозну атаку в квітні.

Вас також можуть зацікавити новини: