Франція була змушена скоротити витрати на допомогу Україні / фото ua.depositphotos.com

Франція не виконає свою обіцянку передати до 3 мільярдів євро на військову допомогу Україні цьогоріч і перебуває на шляху до виділення лише "понад 2 мільярдів євро". Про це заявив у понеділок законодавцям міністр збройних сил Себастьєн Лекорню, повідомляє Politico.

"На початку 2024 року було ухвалено політичне рішення, що ця допомога може становити €3 млрд. Насправді, ми перевищимо €2 млрд, але не €3 млрд", - сказав Лекорню.

Зазначається, що президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв спрямувати максимум €3 млрд на початку цього року - частина зусиль зі збільшення французької допомоги Україні після того, як Париж зазнав критики за те, що зробив менше, ніж інші країни, такі як Німеччина.

Відео дня

Однак тепер Франція перебуває під тиском, щоб скоротити свій дефіцит, який може скласти 6 відсотків ВВП у 2024 році.

Очікується, що наступного року оборонний бюджет Франції сягне 50,5 млрд євро - одна з небагатьох статей бюджету, яка збільшиться. Однак у понеділок Лекорну повідомив законодавцям, що міністерство збройних сил припинить запитувати додаткові кошти наприкінці року на непередбачені видатки, пов'язані з розгортанням сил НАТО в Естонії та Румунії, або на допомогу Україні.

За словами Лекорну, допомога Україні в розмірі 300 мільйонів євро надходить із відсотків за замороженими російськими активами і буде використана для купівлі 155-мм артилерійських боєприпасів, самохідних гаубиць Caesar і палива. Від 400 до 600 мільйонів євро буде отримано за рахунок більш низьких темпів інфляції і використано для ремонту ракет SCALP і Aster для України.

Як Франція допомагає Україні

Минулого тижня французький президент привітав президента України Володимира Зеленського в Парижі, щоб обговорити його "план перемоги" і додаткову допомогу Україні. Напередодні візиту Зеленського Макрон привітав українських солдатів, які проходять підготовку на сході Франції в рамках французької ініціативи з навчання цілої бригади на французькому обладнанні.

Також очікується, що Франція надасть Києву винищувачі Mirage 2000 у першій половині 2025 року.

Загалом Париж надав Києву військову допомогу на суму 1,7 млрд євро 2022 року і 2,1 млрд євро 2023 року; це відстає від таких європейських країн, як Німеччина, Велика Британія і Швеція.

Вас також можуть зацікавити новини: