Винищувачі-невидимки F-35 не досягли цілей підготовки за шість років / фото wikimedia.org

За шість років винищувачі-невидимки F-35 армії США так і не досягли цілей підготовки, попри те, що на їхню експлуатацію та технічне обслуговування витратили понад 12 мільярдів доларів. Про це пише Business Insider з посиланням на звіт урядового наглядового органу - Рахункової палати США.

Зазначається, що в даному звіті було проаналізовано, наскільки добре американські літаки досягли бажаних показників готовності до виконання місій у фінансові роки з 2018 по 2023.

"Показник готовності літака до виконання місії - це відсоток від загального часу, коли літак може літати і виконувати хоча б одну місію", - уточнюється в публікації.

Відео дня

Унаслідок аналізу встановлено, що винищувач F-35A, який використовують ВПС США, "не досяг своїх цілей готовності до виконання місії в жоден із розглянутих років", як і варіанти F-35B і F-35C, що використовуються Корпусом морської піхоти і ВМС.

Як пише видання, інші літаки, які не досягли своїх цілей за всі шість років, включали F-22 Raptor, EA-18G Growler, F/A-18 A-D Hornets, AV-8B Harrier і F-15E Strike Eagle.

F/A-18 E/F Super Hornets, F-16D, F-15D і A-10 Warthog досягли своїх цілей тільки за один рік, а F-16C і F-15C - за три роки з шести.

Крім того, в аналізі акцентується, що "жоден із 15 варіантів тактичних літаків не досяг своїх цілей щодо виконання місій у 2023 фінансовому році".

Коментуючи зазначений звіт, виконавчий директор програми F-35 Joint Program Office генерал-лейтенант Майк Шмідт заявив, що "F-35 довів свою ефективність у бою і служить у 14 військових службах по всьому світу":

"Як наріжний камінь майбутнього винищувального флоту, F-35 дає змогу винищувачу домінувати в небі в найскладніших бойових умовах проти найсильніших супротивників у світі".

За словами генерала, його офіс працює з Пентагоном і галузевими партнерами над поліпшенням ставок готовності до виконання місій. При цьому він додав, що за наявності запасних частин і ремонтних матеріалів ставки, як правило, вищі.

"З огляду на це, я не задоволений нашою готовністю сьогодні, і наша команда робить усе можливе, щоб підвищити готовність до рівнів, яких очікують наші користувачі", - заявив Шмідт.

Винищувачі-невидимки F-35 - що повідомлялося раніше

Нагадаємо, раніше в The Telegraph писали, що винищувач F-35 пережив чимало турбулентності приблизно за 30 років відтоді, як Пентагон уперше задумав розробку універсального винищувача-невидимки.

Зазначалося, що понад рік тому було заморожено постачання нових літаків F-35 через проблеми з тестуванням новітнього програмного забезпечення. Деякий час тому поставки все ж таки відновилися, однак для цього уряд США і Lockheed Martin дійшли компромісу тимчасово знизити стандарт ПЗ.

Вас також можуть зацікавити новини: