Вучич підписав документ, що засуджує дії Путіна в Україні / фото wikimedia.org

Проросійський президент Сербії Олександр Вучич підписав підсумкову декларацію третього саміту Україна-Південно-Східна Європа. Цим документом підписанти засуджують вторгнення Росії в Україну.

Як повідомляє Tanjug, Вучич підписав декларацію, яка містить 18 пунктів, серед яких – визнання війни в Україні "злочином проти українського народу, порушенням міжнародного права, включаючи Статут ООН, та великою загрозою миру, безпеці та стабільності Південно-Східної Європи, всього європейського континенту та світу загалом".

Крім того, підписанти підтримали підсумки Саміту миру, українську формулу миру та засудили вторгнення російських військ в Україну.

Відео дня

Втім, сам Вучич, чию країну називають "дружньою" для Росії, поспішив виправдатися. Як передає "Балканський оглядач", президент Сербії нібито "збив" пункт, що країни зобов’язані приєднуватися до обмежувальних заходів ЄС щодо Росії. У тексті документі нібито наголошується на необхідності підтримки цих заходів. Водночас у декларацію прямо не згадується про військову допомогу.

"Можна говорити про будь-яку допомогу, але ми не хотіли, щоб це було прямо написано і прямо говорилося про військову допомогу, тому слово "військова" допомога виправлено на інше", – сказав Вучич.

Він також відкинув звинувачення у тому, що Белград "сидить на двох стільцях", підтримуючи і Україну, і Росію. "Стілець у нас один, сербський. Ми будемо вести нашу політику, ви – свою. У нас немає проблем", – сказав Вучич.

Міжнародна політика Сербії - останні новини

Раніше у статті Financial Times розповіли, що Сербія налагоджує тісні зв'язки з командою Дональда Трампа, проте водночас намагається дотримуватися середнього курсу в багатополярному світі. У матеріалі зазначають, що навіть, працюючи зі США, Вучич розвиває відносини з Китаєм, а також підтримує зв'язок Сербії з Росією, хоча й переважно через посередників і тримаючи президента РФ Володимира Путіна на відстані. 

Також видання FT заявило, що Сербія непомітно нарощує продажі боєприпасів на Захід, які врешті-решт йдуть на оборону України. Зазначається, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році обсяг експорту боєприпасів із Сербії в Україну через треті сторони становив близько 800 мільйонів євро.

Вас також можуть зацікавити новини: