Вагенер нагадав, що більшість воєн закінчуються певною домовленістю / фото Robin Wagener Facebook

Союзники повинні дати можливість Україні бути в кращій військовій позиції, тому що чесні переговори будуть тільки тоді, коли Росія боятиметься, що не зможе досягти своїх цілей у військовому плані – вважає депутат Бундестагу Робін Вагенер від Союзу "90/Зелені", що входить в урядову більшість.  

Зокрема, "Главком" попросив його прокоментувати "пропозицію", яку нещодавно було озвучено  міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, щодо можливості проведення так званого референдуму в анексованому Криму.

"На цей час війна йде за повне відновлення територіальної цілісності й суверенітету України, а це відновлення усіх міжнародно визнаних кордонів України, і у цьому, звичайно, немає жодних сумнівів. І це також те, що Бундестаг дуже чітко дав зрозуміти у деяких ухвалених резолюціях: ми підтримуємо Україну в її боротьбі за повне відновлення територіальної цілісності. І коли йдеться про суверенітет України, то тут не йдеться про нашу думку", - наголосив депутат.

Відео дня

Також представника Бундестагу попросили дати пораду, як сприймати політиків, які висловлюють різні думки з приводу цілісності України. За його словами, у цьому питанні цікаво саме те, якою є позиція у кінцевому підсумку саме України, якої й доведеться приймати остаточне рішення. Він пояснив:

"Ми повинні підтримувати вас у вашій боротьбі й ми це робимо. Але врешті-решт, в якийсь момент це буде українське рішення, де і який компроміс у цьому питанні буде можливим, чи неможливим: чи це питання референдуму, чи ще чогось".

Політик навів до прикладу Мінські угоди, які укладалися в дуже складній політичній ситуації.

"Це приклад того, як не повинно бути і як не повинна працювати угода. Тому я завжди кажу, що якщо ми хочемо вести будь-які переговори, ми повинні дати можливість Україні бути в кращій військовій позиції, тому що чесні переговори будуть тільки тоді, коли Росія боятиметься, що вона не зможе досягти своїх цілей у військовому плані", - підкреслив представник Бундестагу.

За його словами, наразі все, що він чує про позицію України саме від українських колег – це повернення усіх територій, включаючи Крим, та для німецького депутата це позиція, "яка має значення".

Вагенер додав, що зрештою, більшість воєн закінчуються певною домовленістю. Однак метою військової підтримки нашій країні має бути те, щоб Україна була якомога сильнішою в момент переговорів.

"У контексті міжнародного права і Гельсінських угод (Гельсінські угоди започаткували Організацію з безпеки й співробітництва в Європі, ОБСЄ - ред.), які ми маємо в Європі, у нас не повинно бути прецеденту, що можна насильницьким шляхом загарбати частину країни", - підкреслив депутат.

Війна в Україні - думка Вагенера

Нагадаємо, депутат Бундестагу Робін Вагенер від Союзу "90/Зелені" вважає, що союзники повинні дозволити Україні далекобійні удари. Він не розуміє, чому союзники захищають російські військові об'єкти більше, ніж українське цивільне населення. Депутат наголосив, що набагато складніше і дорожче забезпечити захист від ракет, коли вони вже повітрі на відміну від знищення військових цілей, а іноді цей захист навіть неможливо забезпечити.

Вас також можуть зацікавити новини: