Кремль прямо декларує намір дедоларизувати світову торгівлю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, кадр з відео

Росія прагне використати групу БРІКС для обходу долара у міжнародній торгівлі. Однак цим планам судилося залишитися лише фантазією, пише Bloomberg.

Видання зазначає, що гостям саміту БРІКС в Казані самі ж організатори радили брати з собою готівкові долари або євро, тому що випущені за межами Росії банківські картки Visa не працюватимуть на території держави-агресора.

"Важко уявити кращий приклад того, як складно розлучитися з валютою, яка домінувала у світовій фінансовій системі після закінчення Другої світової війни", – наголошують автори публікації.

Відео дня

Хоча країни БРІКС сукупно представляють значну частину світової економіки, глобальна інфраструктура, налаштована під долар, швидше за все, гарантуватиме домінування американської валюти ще принаймні кілька десятиліть, пише Bloomberg.

Росія і Китай намагаються просувати ідею дедоларизації світової торгівлі, але реальних механізмів зробити це зараз насправді немає. За словами власних економістів Bloomberg Алекса Ісакова та Жерара ДіПіппо, країни БРІКС мають три варіанти обійти долар у транскордонних платежах: торгувати за місцеві валюти, за нові цифрові валюти або за китайські юані. І всі три варіанти вкрай сумнівні.

"Розрахунки в місцевій валюті зазвичай дорогі через низьку ліквідність. Цифрові валюти надто мінливі і їм загалом не вистачає ліквідності, щоб впоратися з основними торговими потоками. Залишається юань, який Китай хоче інтернаціоналізувати, але не хоче дозволяти вільному коливанню [його курсу]. Також залишається невирішеним питання, чи захоче [Пекін] в умовах кризи викачувати необмежену кількість юанів за межі своєї економіки", – кажуть економісти.

У Bloomberg зазначають, що США в кризові моменти допомагають поставкою долара своїм союзникам, аби підтримати їхню фінансову систему. Натомість Китай не здатен забезпечити достатньою кількістю юаней навіть одну Росію, кажуть автори публікації. Ця ідея навіть не озвучувалася на саміті БРІКС.

Росія хоче зробити альтернативну систему міжнародних платежів 

Як писав УНІАН, Кремль прагне створити нову систему міжнародних банківських платежів на базі блоку БРІКС, щоб обійти чинну глобальну фінансову систему де панує долар, а Росія відрізана від нього санкціями. План Москви полягає в тому, аби створити мережу комерційних банків, через які можна було б проводити міжнародні платежі в місцевих валютах.

Крім того Москва хоче створити на базі БРІКС центри торгівлі ключовими товарами – нафтою, природним газом, зерном та золотом.

У Москві прямо визнать, що їхньою метою є "відгородитися від будь-якого зовнішнього тиску, такого як екстериторіальні санкції".

Вас також можуть зацікавити новини: