Росія не наважиться нападати на НАТО, - Коваленко / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скрішот 

Атака на країни НАТО буде для Росії пострілом собі у скроню, тобто самогубством. Про це сказав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"Олександр Коваленко в "Інформаційному Cтрімі".

Він впевнений, що більшість країн НАТО вже навіть чекають такої провокації Кремля, щоб мати підставу застосувати проти агресорки "усю військову машину НАТО":

"Якщо Росія нанесе прямий удар по території однієї з країн, які є в складі Північно-атлантичного альянсу, то тоді автоматично буде задіяно 5-ту статтю Колективної безпеки як мінімум. Фактично це буде для Росії постріл собі у скроню. Це буде самогубство. На таку суїцидальну місію вони не підуть".

За його словами, навіть якщо Росія і спробує нанести удар, то її засоби ураження будуть збиті сучасною військової технікою НАТО. 

"Що потім? Зможуть вони це продовжувати після того, як уся військова машина НАТО почне працювати саме вже на реалізацію 5-ї статті Колективної безпеки? Бо ми ж розуміємо, якщо НАТО і це проковтне, тоді по ньому взагалі може хто завгодно наносити удари та принижувати", - зауважив експерт.

"Це буде та провокація, яку, мені здається, більшість країн НАТО, які мають досить чітке своє радикальне відношення щодо Росії, тільки й чекають", - додав Коваленко.

Однак, він не виключає продовження диверсій РФ в країнах Європи.

"Гібридна диверсія цілком можлива. Тому що з 2014 року ці диверсії по всій території Європи російськими спецслужбами реалізовувались. Це й вибухи на складах на території Чехії. Це, наприклад, спроба вбивства болгарського бізнесмена Гебрева, який був одним з постачальників зброї та боєприпасів Україні з 2014 року. І багато інших таких операцій, які Росія реалізовувала з 2014 року саме на території ЄС. Тому так, це цілком можливо", - сказав Коваленко.

Водночас підкреслив, що такі дії РФ можуть стати черговим кроком для підсилення допомоги Україні. 

Коваленко вважає, що Росія надалі буде використовувати і ядерний наратив.

"Хоча б для свого власного споживача  інформаційного "фастфуду", тобто для населення РФ. Це таке собі вундервафе від Гітлера. Теж саме: Друга світова війна, коли більша частина Німеччини, яка ще продовжувала підтримувати Гітлера, вірила в якесь вундервафе, яка ось-ось зараз змінить хід війни, хоча коаліція вже знаходилась на території Німеччини і наближалась до Берліна. Тому для росіян це також може використовуватись як елементи віри в те,  що нічого "такого страшного" не стається, при тому що вже частина Курської області відпала. "Ні, все ок. В нас ще ядерна зброя буде. Ось ми коли будемо десь у Владівостоку, тоді навіть зможемо цю ядерну зброю використати…", -  пояснив Коваленко.

Путін шукає спосіб захистити "червоні лінії"

Як повідомляв УНІАН, пов’язаний із Кремлем політичний аналітик Сергій Марков вважає, що Росії "доведеться ескалувати" ситуацію, оскільки Захід вже навчився не боятися російських "червоних ліній".

"Оскільки Росія впевнена, що в якийсь момент удари по Москві обов'язково будуть, то нам потрібно бити першими", - сказав він, припускаючи зокрема можливість закриття посольства Великобританії в Москві та навіть удари по авіабазах у Польщі та Румунії, де базуються деякі передані Україні F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: