Чотири агресивні диктатури співпрацюють у стратегічному плані / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Західним країнам потрібно активно готуватися, щоб протистояти альянсу Росії, Північної Кореї, Ірану та Китаю. Це хоч і не тісно скоординований альянс, але три країни мають ядерну зброю.

Завідувач кафедри політекономії в Американському інституті підприємництва Ніколас Еберштадт у своїй колонці для The Washington Post пише, що гіпотеза "жаху" Бехтоля - це сценарій, який, можливо, ніколи не здійсниться, але це саме той стратегічний сюрприз від нового партнерства Росії та Північної Кореї, до якого західним урядам слід готуватися.

Як би не розвивалася війна в Україні, розгортання північнокорейських сил для підтримки атаки на західну демократію так далеко від Пхеньяну має принести Вашингтону розуміння нової політики після холодної війни.

Відео дня

Чотири агресивні диктатури - Росія, Китай, Іран і Північна Корея - співпрацюють у стратегічному плані, і їхня співпраця поглиблюється та стає дедалі більш узгодженою. Три з них володіють ядерною зброєю, а Іран прагне приєднатися до цього клубу.

Історик Хел Брендс зазначив, що ці країни хоч і не утворюють тісно скоординованого альянсу, як НАТО, але вони вже глибше інтегровані, як в економічному, так і у військовому плані, ніж країни Осі часів Другої світової війни.

Китай і Росія субсидують Північну Корею. Росія покладається на Китай у плані ринків збуту, Іран - у плані безпілотників, а Північна Корея - у плані бойової техніки і солдатів. Іран отримує від Північної Кореї військові технології та економічне співробітництво з Росією і Китаєм. І вони виступають як захисники один одного на міжнародних і дипломатичних форумах.

"Ми маємо зрозуміти, що війна в Газі та Лівані проти Ізраїлю, яку ведуть іранські проксі, - це війна Росії проти України, як і війна на Тайвані, яку може розв'язати Китай у зручний для Пекіна час. Невдачі на одному театрі військових дій призведуть до ще більших невдач", - підсумував Еберштадт.

Війна в Україні - чим загрожує перемога Путіна

Колишній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс зазначив, що багато хто не розуміє важливість майбутньої війни в Індо-Тихоокеанському регіоні. Уникнути фізичного конфлікту між Китаєм і Тайванем - це не тільки захист принципів свободи і демократії, а й глобальні економічні наслідки.

За його словами, китайська блокада Тайваню призведе до всесвітнього дефіциту напівпровідників, які потрібні для смартфонів, ноутбуків, пральних машин, авто та іншої техніки. Інфляція злетить до небес, робочі місця буде скорочено. Світ може зануритися в глибоку рецесію, яка коштуватиме трильйони і порушить роботу всіх галузей - від технологій до оборони, що, ймовірно, перевершить фінансові збитки від пандемії Covid-19 і війни в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: