Лукашенко не вважає нинішні відносини з Росією критичними / фото УНІАН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав умови, на яких можливий розвиток союзного будівництва з Росією, в тому числі запровадження єдиної валюти, уніфікація податкової й митної політики.

Про це він заявив сьогодні на зустрічі напередодні 100-річчя білоруської дипломатичної служби, пише видання БЕЛТА.

"Союз - будь ласка. Об'єднання - будь ласка, але тільки це люди повинні вирішити, а не ми. Ми не відмовляємося від жодної тези. Якщо мені хтось починає говорити про об'єднання, то знову ж таки зі стелі: давай загальну валюту. Ми не проти спільної валюти, але це повинна бути спільна валюта, а не валюта Центробанку Росії. Повинен бути емісійний центр, створений на рівних умовах. Якщо ви приводите в приклад ЄС, добре - на принципах Євросоюзу. Але щоб умови були рівні й підхід", - заявив білоруський лідер.

Відео дня

"Ви хочете податкову, митну політику уніфікувати? Згоден. Теж саме казав минулого разу: але на кращих традиціях і умовах, візьмемо все найкраще у білорусів і росіян. Але не так: ми - великі, ви - малі, давайте робіть так, як у нас", - продовжив глава держави.

Читайте такожУ МЗС РФ відреагували на слова Лукашенка про розірвання союзу Білорусі з Росією

Лідер Білорусі відзначив готовність будувати хороші й взаємовигідні відносини з усіма сусідніми країнами.

"Ми повинні захистити свій суверенітет і незалежність. Ми не проти росіян, поляків, литовців. Ми хочемо бути в будь-якому союзі, але жити у своїй власній квартирі. У нас ця квартира є. Наші сусіди, які б вони не були, ми їх не обираємо, і ми готові з усіма будувати добрі, теплі, взаємовигідні відносини. Як би у нас не складалися відносини з Росією, ми ніколи не дозволимо, щоб у нас в Білорусі на цій святій землі погано ставилися до росіян. Не тільки до росіян. І якщо комусь хочеться зіштовхнути нас - не вийде. Ми знаємо, як на це реагувати", - сказав Олександр Лукашенко.

Разом із цим Олександр Лукашенко не вважає нинішній момент відносин з Росією якимось критичним або гострим і зазначає, що Білорусь завжди проводила проросійський курс.

"Повинен сказати, що там з'явилися... Не з'явилися, а й колишні керівники, які давно працюють, вони зайняли певну позицію тиску навіть на власного президента Путіна. Думаю, це ж не хлопчик, у політиці не новачок. І по зустрічам з ним бачу, що людина націлена на те, щоб ми ні в якому разі не розірвали відносини Білорусі й Росії. Це вкрай невигідно. Це буде збитково для нього як політика, а для мене тим більше. Тому що ми завжди з вами проводили, можна сказати, проросійський курс. Проповідуючи багатовекторну зовнішню політику, ми завжди Росію визначали не просто як нашого головного партнера, а як найближчу, братську державу, де живуть просто наші люди", - сказав Президент.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розмови про об'єднання Білорусі з Росією дурні і притягнутими за вуха. Він підкреслив, що мови про об'єднання двох держав бути не може.