Йенс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Йенс Столтенберг назвав купівлю Туреччиною російських протиракетних систем С-400 суверенною справою Туреччини.

Читайте такожРосія прискорить постачання до Туреччини зенітно-ракетного комплексу С-400 - Путін

При цьому він зазначив, що головна проблема полягає в інтеграції подібних систем в систему ППО Альянсу.

Відео дня

«Це суверенне право (Туреччини.- ред.). Але з точки зору НАТО важливе питання їхньої інтеграції в нашу систему ППО, - зазначив глава НАТО в інтерв'ю телеканалу NTV. - Але Туреччина не просила такої інтеграції, тому на даний момент занепокоєння у нас немає».

Угода про купівлю російських комплексів С-400 була підписана в Анкарі в грудні 2017 року. Мова йде про купівлю двох комплексів, які будуть обслуговуватися турецьким персоналом. Також сторонам вдалося домовитися про технологічне співробітництво з прицілом на створення в Туреччині власного виробництва. З тих пір в керівництві НАТО неодноразово висловлювали заклопотаність у зв'язку з несумісністю С-400 з системами альянсу. В Анкарі пояснили рішення про купівлю поспіхом і висловили готовність також купити американські комплекси Patriot, але не замість, а разом з російськими системами, поставки повинні початися влітку 2019 року.