Colibri має дальність зв'язку до 25 км і бойову частину - 2,3 кг / скріншот

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню 16 жовтня анонсував передачу ЗСУ у найближчі тижні дрони-камікадзе виробництва своєї країни. Йдеться про БПЛА від виробника Delair, котрі успішно пройшли усі випробування, і мають піти на озброєння й французькою армії.

У Defense Express заявили, що дрони-камікадзе Colibri, які є таким собі аналогом російського "Ланцета", публічна презентувати цього літа. За словами аналітиків, це будуть перші ударні БПЛА від Франції. Сам Париж визнав, що цей сегмент озброєння у них перебуває у "фазі наздоганяючого розвитку".

Експерти підтвердили, що можливості Colibri важко назвати революційними. Він може протриматись у повітрі 45 хвилин. Бойова частина БПЛА - 2,3 кг, а дальність зв'язку - до 25 км.

Відео дня

Цей дрон може уражати цілі та літати без супутникової навігації у будь-який час доби. Бойова частина вагою 2,3 кг із готовими уражаючими елементами має режим повітряного підриву.

"Тому можливо й не варто дивуватись тому, що на даному етапі французькі військові вважають дрони-камікадзе лише доповненням до класичної артилерії, наприклад тих же САУ CAESAR. Очевидно, раз мова про оцінку "доповнюючої" ролі дронів-камікадзе в сучасній війні, то так по ним і закладаються характеристики, які м’яко кажучи можуть виглядати взагалі не вражаюче", - зазначають у Defense Express.

Аналітики додають, що вартий уваги інший дрон від Delair - DT46. Його стартова вага 25 кг з можливістю нести до 5 кг корисного навантаження. Є ще DT26, масою 17 кг та дальністю польоту від 30 до 50 кілометрів. Водночас треба розуміти, що оборонні плани Франції до 2030 року передбачають отримання їхньою армією лише 1800 дронів-камікадзе для власного війська..

Дрони на війні в Україні

Forbes писав, що війна дронів в Україні перетворилася у "високошвидкісну гонку технологій".

The Telegraph зазначав, що дешеві дрони в Україні назавжди змінили танкову війну. Нова "ера обережного танку" сильно відрізняється від минулих часів, коли танки могли вільно пересуватися полем бою навіть у денний час. 

Кількість наземних роботів, які можна буде використовувати під час повномасштабної війни, кратно зросте за цей календарний рік, заявив глава Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

Вас також можуть зацікавити новини: