Загалом для потреб Бундесверу замовили 62 бойових гелікоптера H145M / фото Airbus Helicopters

Бундесвер обрав легкий ударний гелікоптер H145M замість знаменитого американського AH-64 Apache. 

27 вересня на заводському майданчику у місті Донауверт здійснив перший політ перший з вертольотів H145M, які були замовлені для сухопутних сил Німеччини. Про це повідомляє Airbus Helicopters. 

Загалом для потреб Бундесверу замовили 62 бойових гелікоптера H145M. Машина стала свого роду альтернативою "‎проблемному"‎ ударному вертольоту Eurocopter Tiger, який зараз експлуатує німецька армія.  

Відео дня

У якості заміни для Tiger свого часу розглядали американський Apache, однак він, на думку спеціалістів, виявився "‎занадто дорогим"‎ для Німеччини. 

Дійсно, легкий H145M є значно дешевшим за повноцінний спеціалізований ударний вертоліт. У той же час, він ніколи не зрівняється з тим же Apache по своїм бойовим якостям. Це стосується, зокрема, живучості гелікоптера. 

Серед переваг H145M – можливість застосовувати передове озброєння, зокрема, ізраїльський протитанковий ракетний комплекс Spike. Відомо, що гелікоптер отримав сучасну оптико-прицільну станцію, яка дозволяє ефективно виявляти наземні цілі та наводити на них озброєння. 

Фото Airbus Helicopters

Німецька армія – головні новини  

Після початку російсько-української війни Берлін взяв курс на переозброєння своєї армії. Серед іншого Німеччина вирішила закупити велику партію основних бойових танків Leopard 2A8, які експерти вважають одним з найпотужніших танків в світі. 

Окрім цього, німецька влада шукає можливості посилити протиповітряну оборону. Зокрема, за допомогою добре відомого вже зенітного комплексу IRIS-T. 

У віддаленому майбутньому Німеччина хоче отримати винищувач шостого покоління, який зараз створюють за програмою Future Combat Air System (FCAS). Перший політ демонстратора варто чекати не раніше 2027 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: