Перші F-16 вже в Україні / Колаж УНІАН / фото pixabay.com, Zelenskiy Official, ua.depositphotos.com

В опублікованих ще в 2020 році візіях Повітряних сил України були передбачені та прораховані можливості отримання різноманітних типів літаків, в тому числі винищувачів F-35. 

Про це в етері телемарафону нагадав авіаційний есперт Анатолій Храпчинський. "Головною задачею зараз є посилення спроможностей повітряних сил. Хочеться літаки багатофункційні, але вони можуть виконувати окремі задачі, які зможуть вирішувати суттєві проблеми. Треба не забувати, що ми залежні від корисного навантаження, яке можемо підвісити під крило", - акцентував він.

За словами експерта, якщо Україна має ракети Storm Shadow, то обов’язково треба отримати, наприклад, винищувачі Mirage, які би їх несли. А для F-16 потрібно від США отримати ракети JASSM, які можуть працювати на відстань 400-950 км. 

Відео дня

"Якщо ми кажемо про літак компанії Saab - Gripen, то тут слушно зауважити, що даний тип взагалі передбачався як саме перспективний для повітряних сил. З огляду на його можливості і щодо дешевизни в обслуговуванні, і легкості в деяких аспектах, і коротку злітно-посадкову смугу, що зараз дуже актуально в умовах активних обстрілах РФ, це найперспективніший літак",- зазначив експерт. 

Водночас Храпчинський зазначає, що з Gripen виникає питання по далекобійній зброї, тому що під крило "лягає" лише ракета Taurus:

"А з Taurus ми маємо певну проблематику, тому що пан Шольц поки не хоче розлучатися з цими ракетами і передавати їх для використання по території РФ або по території тимчасово окупованого Криму".

На думку Храпчинського, потрібно говорити не про "зоопарк" винищувачів, а про декілька видів повітряних суден, які Україна може зараз експлуатувати. А українські пілоти та інженери які зараз навчаються, проходять програми, що дозволять їм потім в короткий термін перенавчитися на певні системи літаків. 

"Щодо інженерної складової, то для більшості літаків глибокий ремонт і більш серйозні задачі будуть виконуватися із залученням безпосередньо компанії-виробника цих літаків. Треба відходити від гаражного кооперативного СТО, яке ремонтує і може все ремонтувати. Розуміти, що тут зовсім інша філософія експлуатації та обслуговування таких повітряних суден",- резюмував він.

Україна отримає західні літаки

Як писав УНІАН, вчора міністерство оборони Франції оголосило, що Україна отримає винищувачі Mirage 2000 у першому кварталі наступного року. Вони матимуть нове озброєння та захист від засобів радіоелектронної боротьби.

Днями очільник Міноборони Нідерландів Рубен Брекельманс вперше офіційно підтвердив, що перші F-16, які Київ отримав наприкінці липня, передав Амстердам. Також він сказав, що Україна впродовж найближчих місяців отримає решту обіцяних винищувачів.

Раніше глава Міністерства оборони Рустем Умєров казав про те, що Україна веде переговори про отримання винищувачів Gripen і Eurofighter

Вас також можуть зацікавити новини: