В світі вже є розробки зброї, яка дозволить "забути" про ядерний шантаж / mil.gov.ua

Погрози Кремля щодо завдання ядерного удару можна нейтралізувати завдяки новітнім технологіям. За словами віцепрезидента НАН України Володимира Горбуліна, тоді ядерна зброя втратить своє початкове призначення - перетвориться на воєнний рудимент.

Про це він сказав "Укрінформу", відповідаючи на запитання про те, чи вдасться коли-небудь знизити, чи нейтралізувати погрози Росії щодо застосування ядерної зброї.

Горбулін навів думки американського історика, професора Єльського університету Тімоті Снайдера, який запевняв, що постачаючи Україні зброю, США вже допомогли українцям зменшити ймовірність ядерної війни. Ще у лютому 2023 року американець запропонував відкинути ядерний шантаж РФ та наголосив, що країна-агресор не застосує ядерну зброю. Історик наполягав, що Україна має виграти війну із застосуванням звичайних озброєнь. Таким чином, Снайдер дав зрозуміти, що у разі перемоги України та світу у конвенційній війні, домінування ядерної зброї стане історичним фрагментом минулого.

Відео дня

"Але, на жаль, побоювання західних лідерів не дозволили Україні виконати цю унікальну історичну місію. Тепер людство знову виявилося відкинутим у минуле, десь у 50-ті роки XX століття. І все ж, війна ще не завершена, й існують умови, за яких, завдяки новітнім технологіям, ядерна зброя перетвориться на "воєнний рудимент, ядерна ера піде в історію", - наголошує Горбулін.

Він пояснює, що ці умови пов’язані з розвитком сучасних технологій – засобів дальнього перехоплення носіїв ядерних боєголовок, тобто, які діють на випередження. Таким чином, небезпека ураження ядерних ракет на території власника цієї зброї дорівнюватиме небезпеці країни, яку атакуватимуть.

Як запевняє фахівець, вже існують напрацювання у створенні такої зброї, що дає надію щодо остаточної нейтралізації ядерної ідеології:

"Особливо на тлі недолугого поводження з небезпечною для людства зброєю – маю на увазі знакове, а можливо й епохальне самознищення улюбленої іграшки Путіна – ракети "Сармат".

Ядерні погрози РФ

Нагадаємо, РФ постійно шантажує Україну та Захід застосуванням тактичної ядерної зброї. За словами військового аналітика, директора платформи New Geopolitics Research Network Михайла Самуся, нести ядерний заряд фактично можуть усі ракети, якими РФ атакує українські міста.

Фахівець наголошує, у змінах в російській ядерній доктрині щодо можливості застосування такої зброї по неядерній державі говориться про тактичну ядерну зброю. При цьому, за його словами, під неядерною державою мається на увазі Україна. При цьому аналітик звернув увагу, що ядерний заряд здатні нести всі ті ракети, які РФ використовує для атак по Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: