Україна шукає спосіб протидії новій модифікації ворожих дронів/ фото Генштаб ЗСУ

Українські фахівці готуються протидіяти ворожим дронам, які працюють на оптоволокні, через що на них не можна впливати засобами радіоелектронної боротьби. Про це в ефірі Radio NV сказав Анатолій Храпчинський, експерт з авіації, заступник генерального директора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби.

На запитання щодо проблем з безпілотними системами ворога, який все активніше починає використовувати, наприклад, FPV-дрони, що працюють взагалі без радіосигналу, тому що до них приєднане оптоволокно, тож їх не можна придушити жодними засобами РЕБ, він зауважив, що є вже певні напрацювання та пропозиції щодо протидії:

"Не будемо зараз їх озвучувати, тому що є вже деякі рішення, за рахунок котрих можна відпрацьовувати проти цих дронів. Але ми тут, знову таки, повертаємося здебільшого до фізичного впливу безпосередньо на ці безпілотники".

На уточнення, чи йдеться, по суті, про те, аби десь перерізати оптоволокно, експерт зазначив: "Як би не дивно звучало - так. Але питання, чим ми будемо його різати. Тут зовсім інші рішення є. Так, безумовно, є деякі можливості щодо, наприклад, застосування певних засобів радіоелектронної боротьби для впливу на можливості цих безпілотників".

Він підкреслив, що це питання потребує швидкої реакції, і зараз відбувається активна робота щодо протидії такому типу дронів.

Крім того, говорячи про українські удари дронами по Росії, Храпчинський зауважив, що кожен проліт дрона глибоко на територію Росії, навіть без влучання, є вагомим.

"Якщо ми влучили поряд зі складом озброєння в Енгельсі, але не уразили склад, це не означає, що ми його в подальшому не уразимо. Тому що була пристрілка, так би мовити, і ми перевіряли певні засоби протиповітряної оборони. Так Російська Федерація теж перевіряє своїми "Шахедами", де стоять наші засоби протиповітряної оборони", - пояснив експерт.

Російські дрони у війні

Як повідомлялося у вересні, російські війська активно використовують у Курській області дрони з оптоволокном. Ймовірно, ці безпілотники є "реінкарнацією" з 70-х років минулого століття. У російських засобах масової інформації також похвалилися, що країна-агресорка сфокусувалася на системах захисту своїх дронів та інших автономних систем.

Як писало видання Forbes, Росія за останні місяці значно збільшила атаки дронів на Україну. При цьому окрім розроблених в Ірані "Шахедів", Росія використовує принаймні три інших типи, деякі з яких постачаються безпосередньо з Китаю.

Вас також можуть зацікавити новини: