Українські дрони-перехоплювачі здійснили новий поворот у війні безпілотників / фото ua.depositphotos.com

Українські дрони-перехоплювачі, які полюють на російські розвідувальні БПЛА, припинили еру домінування Росії у повітряній розвідці на російсько-українському фронті. Про це пише британське видання The Times.

Зазначається, що ще на початку цього року російські розвідувальні безпілотники "Орлан-10", Zala та Supercam постійно висіли над українськими позиціями. Літаючи на висоті до 5000 м, вони були недосяжними для українських засобів ураження на землі (якщо не рахувати дорогоцінні і дефіцитні зенітні ракети), а системи РЕБ були не ефективними. 

В умовах, коли ЗСУ не мали розвідувальних дронів такого класу, і не мали ефективних засобів протидії російським дронам, російські безпілотники стали смертоносною проблемою для ЗСУ. 

Відео дня

Завдяки такому постійному моніторингу усієї прифронтової зони, росіяни могли виявляти і безкарно знищувати українську військову техніку, включно із дуже цінними зразками. Зокрема, саме так у березні росіяни змогли знищити дві пускові установки зі складу зенітно-ракетного комплексу Patriot біля Покровська, у понад 30 км від лінії фронту.

Але у червні російські розвідувальні безпілотники раптово втратили перевагу. Бійці 38-ї бригади морської піхоти ЗСУ, що воюють на Херсонському напрямку, втомлені від постійного спостереження за ними з російських безпілотників, знайшли спосіб протидії. Модифікований FPV-дрон зміг наздогнати російський безпілотник Zala на висоті у 1300 метрів і знищити його.

Невдовзі цей успішний досвід вдалося повторити. Винахід морпіхів привернув увагу вищого українського командування, і незабаром цей досвід було поширено на усю лінію фронту. Вже за кілька тижнів російські розвідувальні дрони дощем посипалися з неба під ударами українських дронів-перехоплювачів.

"У перші дні цього літа, коли ми вперше працювали над тим, як використовувати FPV на великій висоті, росіяни не могли втямити, чому вони раптово втрачають так багато безпілотників", — згадує "Ісус", 36-річний морський піхотинець.

Українські командири залишаються мовчазними щодо деталей нового методу, який використовують їхні підрозділи пілотів FPV-камікадзе. Але їхній успіх очевидний: по всій лінії фронту втрати російських дронів-розвідників зросли у чотири рази, а час перебування над позиціями ЗСУ різко скоротився. 

Зараз росіяни шукають способи протидіяти українським дронам-перехоплювачам. Вдаються до різних трюків: збільшення висоти та швидкості польоту розвідників, перехід до нічних польотів, встановлення камер заднього огляду, нанесення камуфляжу на дрони і навіть нанесення українських розпізнавальних знаків на свої дрони (що взагалі-то кваліфікується як воєнний злочин – віроломство). 

Але і українці продовжують вдосконалювати дрони перехоплювачі. Зокрема вже навчилися виявляти ворожі дрони за тепловою сигнатурою, що робить можливим полювання на ворожі безпілотники вночі.

"Ця форма війни змінюється настільки швидко, що наші власні конструкції безпілотників змінюються щотижня. За короткий проміжок часу ми перейшли від повного незнання про безпілотники до використання безпілотників в якості мінометів, артилерії, протитанкової зброї. Зараз ми використовуємо їх у цій ролі протиповітряної техніки, борючись з безпілотниками в небі. В одному ми впевнені: майбутнє цієї війни за дронами та їхніми пілотами", — каже морпіх "Ісус".

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, у Вовчанську окупанти будують тунелі для підриву оборонних споруд ЗСУ. За словами військових, така тактика РФ більше стосується боїв у місті, ніж в лісосмугах.

Також ми розповідали, що собою представляє типовий російський солдат зразка осені 2024 року. Основна мотивація, з якою росіяни йдуть на фронт - отримати великі гроші, які їм обіцяють.

Вас також можуть зацікавити новини: