Військовий Павло Гвозденко оцінив співвідношення дронів на фронті / фото t.me/V_Zelenskiy_official

На цей момент російські загарбники мають більше дронів, що використовуються для розвідки, проте Сили оборони переважають у FPV-дронах. Про це розповів заступник командира окремого загону безпілотних систем спеціального призначення "Тайфун" Павло Гвозденко.

"На цей момент у ворога може бути більше дронів, які використовуються для розвідки, координації артилерійських ударів. Мова про такі БПЛА, зокрема, як "Орлан". Але, на мою думку, у нас є відчутна перевага в FPV-дронах та малих ударних БПЛА. Нам це вдається завдяки тому, що виробники мають більшу свободу.  Фактично, якщо ти український розробник, то в тебе менше перепон, ніж у розробника у Росії. Там багато чого у цьому секторі зарегульовано, і є кілька великих корпорацій, які намагаються цей напрямок на себе замкнути", – пояснив він в інтервʼю УНІАН

Він також прокоментував нещодавне збиття на Донеччині нового російського дрона С-70 "Охотнік". За словами військового, наскільки відомо, знищено експериментальний зразок цього важкого безпілотника.

Відео дня

Водночас наскільки ця розробка може вплинути на хід війни, залежить насамперед від кількості, каже Гвозденко:

"Один такий апарат не зробить революцію, а ми бачимо тільки перші кроки до серійного виробництва. З огляду на його вартість і складність виробництва, не думаю, що його зможуть масово випускати раніше, ніж у 2025-му році".

При цьому військовий зазначив, що Україна також працює над створенням важких ударних безпілотників. Гвозденко не чув саме про розробку прямого аналогу дрону "Охотнік", але українські спеціалісти активно працюють над рішеннями, що будуть здатні виконувати схожі завдання.

"Можливо, за масово-габаритними та іншими параметрами вони будуть відрізнятись, але у нас є цікаві проєкти важких дронів. При цьому, чи матимуть такі проєкти перспективу, залежить від того, наскільки вони будуть фінансуватися, підтримуватися державою. Очевидно, що вкладення виробника будуть набагато більші, ніж при розробці, виробництві невеликих дронів", – констатував заступник командира окремого загону безпілотних систем спеціального призначення "Тайфун".

Українські безпілотні системи

За час війни РФ проти України в нашій країні зʼявилися кілька цікавих розробок, зокрема – безпілотників. Один із них – БПЛА "Бобер". Дальність його польоту становить орієнтовно 800 кілометрів, а вартість одного дрона – 108 000 доларів. Вони "засвітилися" під час атак по Росії.

Ще одна така розробка – дрон "Шарк" від Ukrspecsystems. Це розвідувальний безпілотний авіакомпанлекс SHARK має камеру з 30-кратним оптичним і цифровим наближенням.

Славу здобули і морські дрони українського виробництва. Безекіпажні катери, оснащені вибуховими зарядами, використовувалися для атаки на кораблі,  берегову інфраструктуру РФ та незаконно збудований Кримський міст.

Вас також можуть зацікавити новини: