Росіяни хочуть зробити "Шахеди" ефективнішими / фото Getty Images

Нещодавно ЗСУ збили "Шахед" з терміналом супутникового зв’язку Starlink на борту. Ймовірно, саме такі "Шахеди" росіяни спрямовують у Білорусь, коли необхідні розвідувальні дані вже зібрано. Таку думку в коментарі "Фокусу" висловив науковий співробітник Державного музею авіації України, авіаексперт Валерій Романенко.

За його словами, дрони зі Starlink супроводжують групи ударних БПЛА і виявляють позиції українських систем протиповітряної оборони, а потім повертаються в РФ, або у Білорусь. 

"Раніше такої технології у росіян не було, тепер їм відкрилися нові можливості. [Звичайний] "Шахед" має зв'язок тільки із супутником, оператор не може коригувати траєкторію його польоту. А у випадку з технологією Starlink він бачить все і передає оператору і Генштабу ЗС РФ дані в режимі реального часу", — пояснює фахівець.

Відео дня

За словами Романенка, завдяки терміналу Starlink, оператор може змінювати маршрут польоту "Шахеда". А в разі виявлення ним позицій ППО, наступну хвилю дронів росіяни одразу можуть запустити так, щоб обійти цей район або навпаки, щоб атакувати саме ці зенітні комплекси.

Експерт наголошує, що це вкрай небезпечно для України, оскільки під час повітряного бою вкрай важко перемістити на нову позицію зенітні комплекси, які вже розгорнуті у бойове положення. Особливо це стосується комплексів NASAMS, IRIS-T і Patriot. Їм потрібно щонайменше 20 хвилин, або згорнутися і залишити позицію.

"Тільки Starlink дає настільки сильні можливості, оскільки інші системи зв'язку не здатні забезпечити дальність прямого зв'язку понад 120 кілометрів", — додає Романенко.

"Шахеди" зі Starlink 

Як писав УНІАН, напередодні ЗСУ вперше збили дрон-камікадзе "Шахед"-136, на борту якого знаходився термінал супутникового зв’язку Starlink. За словами експертів, це значно посилить ефективність російських повітряних атак.

Авіаексперт Анатолій Храпчинський вважає, що Росія поставила собі за мету зробити повітряні атаки на Україну безперервними. Нарощування виробництва дронів-камікадзе та оснащення їх терміналами Starlink є частиною цієї стратегії.

Вас також можуть зацікавити новини: