Російський ударно-розвідувальний дрон "Оріон" / фото wikipedia.org

ЗСУ вдалося значно нівелювати проблему російських розвідувальних дронів Орлан і ZALA, які зараз збивають спеціальними FPV-дронами. Але проблемою залишається ударно-розвідувальний дрон "Оріон" (умовний аналог "Байрактара"), пише військовий оглядач Олександр Коваленко.

За його словами, зараз БПЛА "Оріон" застосовується для проведення цілодобової розвідки на безпечній відстані від зони дії української ППО. Наприклад, у Курській області БПЛА "Оріон" постійно завдають ударів по позиціях і техніці українських сил, каже Коваленко.

"Над Чорним морем БПЛА "Оріон" цілодобово баражує і веде розвідку в напрямку Миколаївської та Одеської областей", - додав він.

Відео дня

За словами Коваленка, на відміну від Орлан-10 і ZALA, збивати "Оріони" за допомогою FPV-дронів поки що не є можливим.

"У випадку з півднем України, БПЛА "Оріон" кружляє за 150-180 км від узбережжя, тому постає питання про подолання саме цієї відстані FPV-дроном, для чого потрібен носій із відповідними ТТХ. У Курській області здебільшого проблемою буде висота, на якій оперує БПЛА "Оріон" до 7 км", - зазначає Коваленко.

Україна працює над дронами-перехоплювачами

Як писав УНІАН, зараз Україна працює над створенням дронів-перехоплювачів трьох типів. Перший тип - квадрокоптери-перехоплювачі, які вже успішно застосовуються для боротьби з російськими дронами-розвідниками.

Другий тип - дрони-перехоплювачі типу "крило". Вони мають літати далі, ніж коптери. Цей тип перехоплювачів має надійти в серійне виробництво поточного року.

Третій тип перехоплювачів - це "вбивці Шахедів", які змогли б літати на сотні кілометрів. На якому етапі створення дронів такого типу, поки не відомо.

Вас також можуть зацікавити новини: