Т-80 активно знімають зі зберігання в Росії на тлі поступового вичерпання запасів Т-72 / фото ua.depositphotos.com

Росія втрачає багато танків у війні проти України і швидко наближається до тієї точки, коли вона більше не зможе компенсувати ці втрати. Ймовірно, вже до літа 2026 року РФ вичерпає наявні у неї радянські запаси більш-менш сучасних танків Т-72 та Т-80, підрахував OSINT-аналітик Covert Cabal.

Він зауважив, що тривалий час Росія покладалася в першу чергу на запаси танків Т-72, які знімалися зі складів, ремонтувалися та модернізувалися, а потім йшли на заміщення втрачених у війні танків. Однак темпи відновлення цих танків поступово сповільнюються через те, що на складах залишається усе менше придатних до ремонту Т-72.

Щоб покрити цю прогалину, Росія також почала знімати зі складів більш складні в ремонті та модернізації танки Т-80. Коли вичерпаються запаси Т-72 та Т-80, російська армія буде змушена покладатися лише на "тонку цівку" виробництва нових танків серії Т-90 та залишки "стародавніх" танків T-55 і T-62, вважає аналітик.

Відео дня

За даними Covert Cabal, наразі у Росії є шість баз зберігання танків Т-80. Аналітик придбав супутникові знімки цих баз, аби з’ясувати, скільки саме цих танків ще залишається у росіян. 

За його підрахунками, до війни під відкритим небом стояли приблизно 1200 танків Т-80 у відносно "хорошому" стані. Зараз на російських базах зберігання супутники фіксують загалом лише близько 300 цих танків. Питанням залишається, скільки цих танків перебувають у гаражах, куди не може зазирнути супутник.

Аналітик підрахував, що з нинішніми темпами зняття танків із консервації Росія вичерпає запаси Т-80 приблизно в середині 2026 року. З урахуванням тих, що в теорії можуть перебувати в гаражах, ця точка буде не набагато далі в часі. Адже спочатку на фронт йдуть ті машини, які перебували у найкращому технічному стані. Вочевидь це ті, які зберігалися у гаражах. І лише потім росіяни взялися за ті танки, які стояли просто неба.

Разом з тим Covert Cabal зауважує, що темпи зняття танків з консервації поступово сповільнюються, адже придатних до ремонту танків стає все менше, а ті, що є, потребують усе більш значного і тривалішого ремонту перед відправкою на фронт.

Аналітик вважає, що повного вичерпання сучасних танків у російських військах не буде ніколи. Поступово їхня кількість у військах ставатиме усе меншою, а тому їх менш активно будуть кидати в бій і темпи їх знищення теж поступово падатимуть. 

"Це означає, що насправді у Росії залишатиметься лише не дуже багато старих танків разом із зовсім малою кількістю нових танків Т-90, які вони можуть виробляти. І як тільки вони досягнуть цього рівня, у них будуть справжні проблеми", – резюмує Covert Cabal.

Російська зброя на фронті: останні новини

Як писав УНІАН, Росія продовжує виготовляти літаки для потреб власної армії. Цього місяця ворожі ВКС отримали нову партію бортів Су-34. Ветеран АТО, очільник фонду "Повернись живим" Тарас Чмут підрахував, що за весь час Росія виробила 160 цих літаків різних версій.

Також ми розповідали, що росіяни показово використовують снаряди КНДР під рідкісні гармати 1950-х років. Станом на початок 2022 року армія РФ взагалі не використовувала такі гармати.

Вас також можуть зацікавити новини: