Експерт розповів про майбутнє українських БПЛА / колаж УНІАН, фото скріншот, телеграм Михайла Федорова

Україна зробила великий крок вперед у розробці дронів-перехоплювачів, однак це лише початок і в майбутньому можна очікувати на появу ще більш ефективних БПЛА. Про це агенції УНІАН розповів авіаційний експерт Анатолій Храпчинський. 

"‎Якщо ми кажемо про перехоплення розвідувальних безпілотників за рахунок FPV-дронів, або за рахунок крилоподібних дронів, то тут треба зрозуміти, що це новий інструмент. Ми знайшли методологію і рішення, як їх перехоплювати, тому що насправді повітряну ціль дуже складно перехопити"‎, – говорить експерт. 

За його словами, українські оператори вже адаптувались і почали активно працювати в цьому напрямку. 

Відео дня

З часом дрони-перехоплювачі отримають нові можливості. 

"Поява засобів протиповітряної оборони з класичними засобами радіолокації, з системою підсвітлення цілі дозволить (більш ефективно, – УНІАН) використовувати дрон, як засіб ураження. Це майбутнє, тому що це здешевлює процес перехоплення і відкриває нові можливості щодо швидкого масштабування виробництва". – додає авіаційний спеціаліст. 

Таким чином, дрони-перехоплювачі стануть непоганим доповненням до вже існуючих ЗРК, а їхньою головною перевагою буде відносна простота виробництва і мала вартість. 

Українські дрони проти російських гелікоптерів 

Нагадаємо, у серпні в Мережу виклали відео, на якому можна бачити український дрон, який переміг російський ударний гелікоптер Мі-28 у "повітряному бою". 

А ще раніше, у липні стало відомо, що невеликий український БПЛА "приземлив" російський вертоліт Мі-8 – на поширених тоді кадрах було видно, як під Донецьком горить транспортний гелікоптер. 

При цьому перші спроби протаранити російські гелікоптери в польоті українці робили ще у 2023-му. Загроза від БПЛА стала настільки серйозною, що повітряні сили РФ почали виділяти одні гелікоптери для супроводу інших.

Вас також можуть зацікавити новини: