Українська бригада, можливо, має наймодифікованіші танки Abrams, дізналися журналісти / колаж зі скріншоту й фото УНІАН

Елітна 47-ма механізована бригада ЗСУ, яка 15 місяців безперервно брала участь у багатьох найкровопролитніших боях із росіянами на сході та на початку вересня вирушила на заслужений відпочинок й перезавантаження, можливо, має найбільш "наворочені" американські танки Abrams.

Єдиний танковий батальйон підрозділу був оснащений американськими Abrams моделі M-1A1 Situational Awareness 2000-х років, які не є найбільш захищеними, проте українські машини можуть бути наймодифікованішими, пише Forbes, посилаючись на відео, у якому 47-а бригада показала на навчаннях уцілілі машини:

"69-тонні чотиримісні М-1 хизуються блоками реактивної броні американського виробництва з боків і блоками реактивної броні українського виробництва на баштах як місцевої гратчастої броні проти безпілотників і радіоглушників, що заземлюють дрони".

Журналісти зазначили, що поліпшення призначені для боротьби з двома основними загрозами - протитанковими ракетами і вибухонебезпечними безпілотниками. "Реактивна броня вибухає назовні, відхиляючи боєголовки ракет. Клітинна броня і глушник відключають і блокують вибухонебезпечні безпілотники", - підкреслюється в матеріалі.

Невідомо, скільки танків Abrams залишилося у 47-ї бригади після боїв. За відомостями аналітиків Oryx, було знищено шість таких танків, а вісім - пошкоджено чи кинуто.

"Дивно, що Сполучені Штати не відправили заміну M-1. Ті перші 31 Abrams, які прибули в Україну рік тому, є єдиними Abrams, які американці пообіцяли, попри те, що на складах у Сполучених Штатах знаходяться буквально тисячі танків", - йдеться у статті.

У центрі уваги допомога Україні - що вже повідомлялося

США пообіцяли передати Україні десятки танків Abrams. Наприкінці вересня минулого року президент Володимир Зеленський повідомив, що перші американські танки вже перебувають на нашій землі та готуються посилити бригади Збройних сил України.

У вересні 2024-го ЗМІ писали, що влада Австралії обговорює з адміністрацією президента США Джо Байдена можливість відправки в Україну танків Abrams, які були законсервовані.

Вас також можуть зацікавити новини: