Ці танки перебувають у гарному стані / фото US Army

Уряд Австралії обговорює з адміністрацією президента США Джо Байдена можливість відправки законсервованих танків Abrams в Україну. Про це повідомило видання Sydney Morning Herald, посилаючись на урядові джерела, передає Kyiv Post

У виданні нагадали, що у 2004 році Австралія придбала у США 59 бойових танків M1A1 Abrams, які було виведено з експлуатації в липні 2024 року, адже країна почала отримувати модернізовані M1A2 SEPv3 Abrams. Попри те, що таким танкам вже 20 років, їх використовували досить рідко. 

Проте через те, що танки є американського виробництва, то для їхньої передачі потрібне офіційне схвалення з боку Вашингтона. 

Відео дня

Однак у Kyiv Post запевнили, що це лише формальність, адже США вже надали Україні 31 модернізовану машину M1A1. Водночас перед отриманням дозволу армія Австралії огляне кожен танк та визначить, які ремонтні роботи потрібні для того, аби вони мали оперативні стандарти. 

"Ці танки все ще в хорошому стані. Українці ведуть війну за національне виживання, тому ми повинні доставити їх туди якомога швидше", - заявив колишній австралійський військовий Майкл Шубрідж. 

Видання, посилаючись на джерела в австралійському уряді, додало, що під час перемовин між Канберрою і Вашингтоном продовжують наголошувати на стратегічній важливості підтримки України, аби зберегти баланс сил в Європі. Також цю позицію повністю підтримують й опозиційні партії. 

Своєю чергою австралійський сенатор заявив для Kyiv Post, що підтримка України Австралією "не повинна бути половинчастою, оскільки їхня боротьба (України - УНІАН) також є випробуванням волі для всіх демократичних націй".

Зброя для України - останні новини

Як повідомляв УНІАН, Данія передасть Україні ще одну партію винищувачів F-16. Відомо, що на початку серпня Україна отримала перший такий винищувач від Данії. В країні заявили, що інша партія винищувачів буде передана Україні в другій половині року. 

Також повідомлялось, що Італія передасть Україні батарею ППО Samp-T. За словами очільник МЗС Італії, Україна не просила більше, ніж країна вже надає.

"Ми надали Києву беззастережну допомогу, військову, цивільну, фінансову, зараз ми збираємося відправити другу батарею Samp T для захисту українського населення", - наголосив Антоніо Таяні.

Вас також можуть зацікавити новини: