Експерт зазначив, що росіяни намагаються отримати доступ до певних технологій / колаж УНІАН, фото Вікіпедія, скриншот

Аби скопіювати технології танку Leopard, росіянам також потрібно мати всі сучасні технології, але у них величезна проблема з виробництвом електроніки. Про це в ефірі "24 каналу" сказав військовий експерт, засновник благодійної організації "Реактивна пошта" Павло Нарожний.

Відповідаючи на запитання щодо того, що росіяни розпочали вивчення трофейного танку Leoprad, і чи вдасться Росії швидко скопіювати технології або ж розробити ефективнішу зброю як для ураження, так і для переоснащення своєї техніки, він зауважив, що для того, аби "скопіювати", росіяни повинні мати всі сучасні технології.

Нарожний зазначив, що росіяни обходять деякі санкції та намагаються отримати доступ до певних технологій. Зокрема, було розслідування про те, що вони змогли якимось чином отримати установки Siemens для виробництва запчастин для свого літака Су-57.

"Але це одиничні випадки. Коли кажуть про виробництво танків, - виробництво танків набагато складніше, коли йдеться про масове виробництво, про десятки штук, і так далі", - підкреслив експерт.

Він додав, що в танку, якщо взяти головні компоненти, то це двигун, гармата та електроніка.

"У росіян насправді і з двигунами, і з гарматами все більш-менш нормально. А от коли кажуть про виробництво електроніки, в першу чергу, про виробництво тепловізійних прицілів, про тепловізійні камери, про системи націлювання, - у них з цим величезна проблема", - зауважив Нарожний.

Він пояснив, що росіяни самі цього не виробляють, а раніше закуповували це у іноземних компаній.

"Але цей шлях перекрили і у них зараз величезна проблема саме з цими прицілами", - сказав експерт.

За його словами, росіяни намагалися самі зробити тепловізійні матриці, і якусь незначну кількість вони їх зробили, але на потік таке виробництво так і не було поставлене.

"Тому сказати про те, що вони побачать щось нове в цьому танку, - я б так не сказав. Те, що вони зможуть його проаналізувати, подивитися склад броні, - на жаль, я так розумію, що вже цей склад броні він і так, через інші шляхи росіяни вже отримали його", - уточнив Нарожний.

Стосовно того, чи можуть росіяни створити якусь нову зброю, він зазначив, що у росіян і так є всі засоби, щоб знищувати танки:

"Найбільший плюс танка "Леопард" в тому, що він захищає екіпаж. Тобто знищити його можливо: він може наїхати на міну вартістю 200 доларів, і він буде знищений або зупинений щонайменше. У нього можуть влучити артилерійські боєприпаси чи постріл з ПТРК - він також буде знищений. Але найголовніше - те, що в ньому виживе екіпаж, і те, що його можна буде після цього відновити. От ці технології, я більш ніж впевнений, що повторити вони не зможуть".

Він пояснив, що для цього росіянам потрібно змінювати свій підхід до танкобудування, а зробити це нереально.

Танки Leopard на фронті -  що відомо

Як зазначило видання Forbes, у наступі в Курській області Росії бере участь 21-ша механізована бригада, в арсеналі якої - найпередовіші та найкращі західні танки - Strv 122/Leopard 2A6. І, згідно з роликами із соціальних мереж, один з цих танків під час бою біля села Веселе був підбитий безпілотником або підірвався на міні.

Аналітик видання підкреслює, що кожен Strv 122 і Leopard 2A6 є дорогоцінним, адже Україна отримала лише 10 Strv 122 зі Швеції та 21 Leopard 2A6 з Німеччини та Португалії, усі у 2023 році. До весни з цих танків залишилося близько 20, всі вони належали 21-й механізованій бригаді, і навряд чи їй слід очікувати на нові поставки.

Вас також можуть зацікавити новини: