Хусити не мають такої зброї, яка могла б знищити американський авіаносець / фото wikimedia.org

Хусити погрожували потопити 100 000-тонний американський авіаносець Dwight D. Eisenhower у Червоному морі та навіть заявили, що вразили його за допомогою безпілотників або ракет. Ці загрози не викликали великої тривоги, враховуючи невідповідність між збройними силами з одного боку та надсучасним атомним авіаносцем із його флотом супроводу з іншого, повідомляє Forbes

Видання наголосило, думка, що хусити можуть завдати реальної шкоди американському авіаносцю, не кажучи вже про його потоплення, виглядає надумано та малоймовірною.

"Хусити є втіленням імпровізованих сил, які спираються на побудовані в гаражі безпілотники, ракети, встановлені на вантажівках, і швидкісні катери-камікадзе без екіпажу. Їх надзвичайно важко атакувати в їхніх твердих гірських фортецях і міських відступах. Однак те, що їх важко витіснити, не робить їх ефективною наступальною силою, а броньовані військові кораблі з протиракетним захистом і системою контролю за пошкодженнями набагато важче потопити, ніж торговельні кораблі", - йдеться у матеріалі. 

Відео дня

За даними видання, щоб потопити авіаносець, потрібно щонайменше 12 влучань ракет. Водночас російське джерело Topwar.Ru за 2019 рік наводить ще більшу цифру, припускаючи, що 1-3 ракети завдадуть поверхневих пошкоджень, які можна легко відремонтувати, 6-8 завдадуть серйозних пошкоджень, і щонайменше 20 ракет будуть потрібні, щоб їх знищити.

"Якщо ж дотримуватись правил ветерана Чакі Хіла, де для потоплення авіаносця потрібно поставити на ціль один фунт бомб (орієнтовно пів кілограма) або снарядів на кожну тонну корабля, щоб потопити американський носій USS Eisenhower, знадобилося б від 5 до 100 боєголовок", - наголосив Forbes. 

Водночас у матеріалі звернули увагу, що найбільший ризик для корабля становить пожежа, а не затоплення. Опираючись на історичні дані, відомо, що військово-морські сили США втратили 5 великих авіаносців у Другій світовій війні і лише один з них був потоплений. Для розпалювання пожежі не потрібна велика кількість вибухівки.

Так, видання навело приклад про знищений російський ракетний крейсер "Москва". 

"Зовсім недавно Україна вразила російський крейсер "Москва" двома ракетами "Нептун". При масі понад 9000 тонн, згідно з правилом кубічного кореня, для потоплення "Москви" мало б знадобитися понад 2000 фунтів вибухівки (близько 900 кг) або близько 6 "Нептунів" із 330-фунтовою боєголовкою (близько 150 кг). Знову виникла неконтрольована пожежа, і деякі припустили, що могли спалахнути збережені боєприпаси. Міністерство оборони Росії заявило, що крейсер був пошкоджений, але його буксирували до порту, і він затонув наступного дня під час негоди. З огляду на те, що вогонь завдав шкоди, можливо, лише одна ракета потрапила в потрібне місце, щоб почати пожежу, яка знищила "Москву"", - роз'яснили у матеріалі. 

Forbes підкреслив, що не розмір боєголовки, що летить, визначає пошкодження, а ризик того, що боєприпаси, які зберігаються, стануть зарядом самоліквідації. 

Атаки хуситів - що відомо

Як писав УНІАН, хусити атакували українське судно в Аденській затоці. Внаслідок обстрілу поранено моряка. Як відомо, український суховантаж працює під прапором Палау, та експлуатується Польщею. 

Також УНІАН повідомляв, що напади на судна в Червоному морі призвели до скорочення трафіку через Суецький канал на 66%. Бойовики-хусити, що базуються в Ємені, нападають на кораблі, які, за їхніми твердженнями, мають зв'язки з Ізраїлем.

Вас також можуть зацікавити новини: