Коваленко пояснив, у чому цінність БТР-ів Pbv 302/ Колаж УНІАН, скріншоти

Сьогодні в мережі поширилося відео, на якому зафіксовано ешелон із бронетранспортерами Pbv 302, відправленими зі Швеції для України. Ці БТР досить старі, 1960-го року, проте, як пояснює військовий експерт Олександр Коваленко, у них є кілька незаперечних переваг.

Так, експерт зауважуэ, що Pbv 302 для свого часу був дуже навіть непоганим і за низкою показників перевершував радянський БТР-50П і БМП/БМД-1/2/3, додає експерт.

"Наприклад, лобова бронеплита Pbv 302 тримає 20-мм постріл. Питання - лобова проекція БМП/БМД-1/2/3 тримає 20-мм? Ні, 20-мм прошиває БМП/БМД-1/2/3 навиліт, проробляючи в корпусі високопрофесійну вентиляцію", - зазначає він.

Крім того, у цієї машини хороші динамічні показники, прохідність і питомий тиск на ґрунт - 0,5 кг/см², що дає змогу її застосовувати на болотистих ґрунтах.

Також, що важливо, зазначає Коваленко, Україна відчуває гостру нестачу ББМ у підрозділах. Це ж стосується і росіян, які цю "діру" заповнюють автозаками, буханками та УАЗиками.

Вартий уваги той факт, що Швеція передає Україні всі свої Pbv 302, а, згідно з даними на 2024 рік, їх було на зберіганні близько 170:

"Це дасть змогу повністю укомплектувати 5 БТГр, а останній Pbv 302 був виведений зі складу шведських підрозділів у 2014 році, тобто, не так уже й давно, щоб його з'їла "арктична іржа"... особливо в тих умовах, у яких вони утримуються у Швеції".

Таким чином, хоча машина справді морально застаріла, але в умовах гострого дефіциту ББМ і анітрохи не кращої ситуації в противника, вони дуже навіть доречні, підсумовує експерт.

Дефіцит техніки в ЗСУ

Раніше видання Forbes писало, що в Україні не вистачає сучасної техніки для новосформованих бригад. Нашим військовим доводиться використовувати західну техніку 1960-х років без товстої броні.

Звичайно, зазначає Forbes, росіяни також зазнають труднощів зі створенням достатньої кількості сучасних машин для новосформованих бригад. Однак навіть з урахуванням мотоциклів і гольфкарів росіяни все одно загалом краще оснащені, ніж українці, і більш численні.

Вас також можуть зацікавити новини: