THAAD має більший радіус дії, ніж Patriot / фото REUTERS

США оголосили про намір розгорнути в Ізраїлі батарею системи протиповітряної оборони THAAD, оскільки Іран вже двічі за півроку здійснював масовані ракетні удари по цій країні. Видання Business Insider розповіло, що це за система.

THAAD розшифровується як Terminal High-Altitude Area Defense, що можна перекласти як "Висотна система оборони кінцевої фази". Простіше кажучи, THAAD призначений для перехоплення балістичних ракет на кінцевій (або завершальній) фазі їхнього польоту.

THAAD вважається однією з найкращих систем протиповітряної оборони у світі, вона здатна вражати цілі на відстані до 200 км і на такій само висоті - як в атмосфері, так і за її межами. На відміну від більшості сучасних зенітно-ракетних комплексів ракета-перехоплювач THAAD знищує свою ціль шляхом прямого зіткнення з нею, а не вибухаючи поруч із нею.

Відео дня

THAAD, розроблений компанією Lockheed Martin, є середньою ланкою складної системи протиракетної оборони армії США. Комплекс покриває більшу територію, ніж ЗРК Patriot, але меншу, ніж потужніші системи протиракетної оборони Aegis.

Розробка THAAD стартувала у 1992 році, а прийняли її на озброєння аж у 2008 році. В період з 2006 по 2019 роки відбулося 18 випробувань на перехоплення, з яких 14 були успішними, а решта провалилися через несправності ракет-цілей.

Вважається, що THAAD мала один епізод застосування у реальних бойових умовах. У січні 2022 року батарея, що стояла в Об’єднаних Арабських Еміратах, успішно перехопила балістичну ракету, запущену повстанцями-хуситами з територію Ємену.

Типова батарея THAAD налічує до шести пускових установок, комплект із 48 ракет-перехоплювачів, вдосконаленого радара, а також елементів управління вогнем і зв’язку. Одну батарею обслуговує близько 100 солдатів.

Армія США має сім батарей THAAD, кілька з них знаходяться за межами континентальної частини США, зокрема в Південній Кореї та на острові Гуам в Тихому океані. У квітні 2022 року Lockheed уклала контракт на 74 мільйони доларів на восьму батарею.

Ситуація на Близькому Сході

Як писав УНІАН, 1 жовтня Іран здійснив масований ракетний обстріл території Ізраїлю. Загалом було випущено близько 200 ракет одночасно. Однак про якісь значні руйнування в Ізраїлі не відомо.

Це була вже друга така масована атака Ірану на Ізраїль за півроку. 14 квітня відбулася перша така атака і теж без видимого результату.

Щоразу для відбиття атаки залучалися не тільки ізраїльські сили ППО, але й наявні в регіоні повітряні сили дружніх Ізраїлю держав.

Вас також можуть зацікавити новини: