Знищений російський БПЛА "Охотнік" може дати Україні цінну інформацію / колаж УНІАН, скріншоти з відео

Нещодавно в районі Костянтинівки Донецької області було знищено новітній дрон російських окупантів С-70 "Охотнік". І це не звичайний БПЛА, а важкий безпілотний апарат завбільшки з винищувач, пише ВВС

Розробники стверджують, що цей дрон дуже важко виявити, і він "майже не має аналогів" у світі. Це все може бути правдою, але російський "Охотнік" явно збився зі шляху. На кадрах зі збиттям обʼєкта чітко видно дві білих лінії – друга, вочевидь, походить від російського літака Су-57, який переслідував "втікача", пишуть автори. 

Ні Москва, ні Київ офіційно не коментують те, що сталося в небі над Костянтинівкою. Але аналітики вважають, що росіяни, швидше за все, втратили контроль над своїм безпілотником, можливо, через глушіння українськими системами радіоелектронної боротьби.

Відео дня

"Ця війна бачила багато безпілотників, але нічого подібного до російського С-70. Він важить понад 20 тонн і, за деякими даними, має дальність польоту 6 000 км (3 700 миль). Виконаний у формі стріли, він дуже схожий на американський X-47B, ще один малопомітний бойовий безпілотник, створений десять років тому", – йдеться у матеріалі.

Передбачається, що цей дрон може нести бомби і ракети для ураження наземних і повітряних цілей, а також вести розвідку. Примітно, що його розробляли з 2012 року для спільної роботи в парі з винищувачами Су-57. Перший політ "Охотніка" відбувся ще у 2019 році, і до подій під Костянтинівкою не було жодних доказів того, що його використовували у війні Росії проти України.

Не виключено, що невдалий політ в небі Донеччини був однією з перших спроб Москви випробувати свою нову зброю в бойових умовах. Поруч з уламками обʼєкта були знайдені й уламки однієї з сумнозвісних російських планерних авіабомб дальнього радіусу дії Д-30. 

Так що ж робив "Охотнік", літаючи з літаком Су-57? На думку київського авіаційного експерта Анатолія Храпчинського, літак міг передавати сигнал з наземної бази на безпілотник, щоб збільшити дальність його дії.

Збій у роботі безпілотника-невидимки, без сумніву, є великим ударом для російських військових. Він мав бути запущений у виробництво цього року, але очевидно, що розробка далека від готовності. Вважається, що усього росіяни виготовили чотири прототипи С-70 "Охотнік" – цілком можливо, що збитий в небі над Україною був найдосконалішим з них. І Україна ще може отримати чимало цінної інформації з уламків дрона. 

"Ми можемо дізнатися, чи має він власні радари для пошуку цілей, чи боєприпаси заздалегідь запрограмовані з координатами, куди потрібно влучити", – наголошує Храпчинський.

На його думку, навіть вивчаючи знімки з місця катастрофи, можна зрозуміти, що стелс-можливості безпілотника досить обмежені. Оскільки сопло двигуна має круглу форму, воно може бути помічене радаром, пояснив експерт. Те ж саме можна сказати і про численні заклепки на дроні, які, швидше за все, зроблені з алюмінію.

"Без сумніву, уламки літака будуть досліджені українськими інженерами, а їхні висновки передані західним партнерам Києва. І все ж, цей інцидент показує, що росіяни не стоять на місці, покладаючись на свої величезні людські ресурси і звичайні озброєння. Вони працюють над новими і розумнішими способами ведення війни. І те, що не вдалося сьогодні, може стати успішним наступного разу", – резюмує видання. 

Знищення БПЛА "Охотнік": що відомо

5 жовтня стало відомо про збиття в Донецькій області ворожої цілі – спочатку йшлося про літак, проте згодом стало відомо про знищення російського БПЛА "Охотнік".  

Аналітик Forbes Девід Акс не виключає, що збити дрон могли самі ж росіяни. Але тепер його уламки в руках України, і фахівці "розберуть його до останнього гвинтика і, звісно, ознайомляться з його багатим внутрішнім вмістом". 

Серед уламків російського БПЛА С-70 "Охотнік", який був збитий російськими військами, виявили частини плануючої бомби УМПБ Д-30 – такими РФ, зокрема, атакує Харків. Тож, імовірно, Росія планувала використовувати свій новий дрон як носій авіабомб.

Вас також можуть зацікавити новини: