Згурець каже, що обороно-промисловий комплекс РФ не може подолати створення технологічно складних зразків озброєння / колаж УНІАН, фото George Barros, УНІАН

Вибух російської ракети "Сармат", який стався прямо під час випробувань, відображає поточний етап російського обороно-промислового комплексу, який не може подолати створення технологічно складних зразків озброєння – вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.  

"Це вкрай цікава історія, бо таке враження, що у росіян є "цар-гармата", "цар-колокол", а тут вони збиралися зробити "цар-ракету". Парадоксально те, що попередньо десь у квітні 2022 року ця ракета була прийнята на забезпечення в озброєння російської армії та мала б вже виготовлятися. До речі, випробування у 2022 році були - одні з небагатьох - вдалими, відповідно, це використовувалося російською стороною для атомних залякувань наших європейських партнерів", - сказав експерт в етері "Еспресо".

Власне ця ракета "Сармат", за його словами, мала йти на заміну балістичним ракетам, які знаходяться у стаціонарному базуванні РФ, які були розроблені та виготовлені в Україні.

Відео дня

"Ми говоримо про ракети СС-18, що виготовлялися на Південмаші. Тобто зараз щодо ракет, то наземна складова у РФ базується на наших українських ракетах, які вже тривалий час не обслуговуються", - уточнив фахівець.

За його даними, саме на заміну СС-18 мала прийти "Сармат", яка, умовно кажучи, має значну вагу – 200 т, може летіти на понад 16 тис. км, вага її бойової частини – в межах 10 т, яка розділяється на 16 боєголовок. Тобто, як вважає Згурець,  це був найбільш залякуючий елемент у російській тріаді ядерних сил саме у наземному компоненті.

"Зараз ця ракета, яка б мала прийти на озброєння у РФ, вибухає під час чергових випробувань. Це руйнує те, що Кремль попередньо заявляв про цю ракету. Відповідно, все те не відповідає дійсності, а зараз ці випробування показують, що насправді стан з доводкою цієї ракети виглядає доволі жалюгідним", - наголошує експерт.

Він звертає увагу: тут "тренд" у тому, що на поточному етапі обороно-промисловий комплекс РФ не може подолати створення технологічно складних зразків озброєння.

"Ситуація, що пов'язана з "Сармат" та іншими розробками, - реальний оцінюючий рівень спроможностей російської оборонки на сьогодні", - підкреслив Згурець.

Вибух ракети "Сармат" в РФ - деталі

Нагадаємо, у РФ просто під час випробування на полігоні вибухнула ядерна міжконтинентальна балістична ракета РС-28 "Сармат". За даними дослідників, це сталося під час заправки на полігоні.

За словами аналітиків, випробування РС-28 "Сармат" виявилися повним провалом. Ракета здетонувала в шахті, залишивши величезний кратер і знищивши полігон. Йшлося, що "Сармат" –  ракета на рідкому паливі, тому ця аварія могла статися окремо від фактичного запуску.

Як писав УНІАН, РС-28 "Сармат" - російський стратегічний ракетний комплекс п’ятого покоління шахтного базування, з багатоступеневою рідинною міжконтинентальною балістичною ракетою. Довжина ракети складає 35 м, стартова маса – 208 т, маса закидання – близько 10 т. Дальність польоту ракети становить 16 тис. км. 

Вас також можуть зацікавити новини: