Богдан Долінце розповів про кількість літаків у Росії / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, кадр з відео

Загальна кількість літаків, які мала Російська Федерація, оцінювалася в понад 2500 одиниць. Проте тільки половина станом на 2022 рік були в боєготовному стані, заявив експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

"Якщо говорити про МіГ-29, то станом на початок 2023 року їхня кількість оцінювалася в біля 267 одиниць різних модифікацій. І це лише та частина, яка є в так званому льотному стані. Тобто це літаки, які можна або одразу віддати в повітря, або достатньо швидко повернути їх для виконання бойових завдань", – розповів він в етері телеканалу "Ми – Україна".

Крім того, за словами Долінце, десятки різних типів літаків були в росіян на зберіганні. По деяких літаках – навіть сотні. 

Відео дня

"Загальна кількість всіх літаків, які мала РФ, обчислювалась близько 2600 одиниць. З яких 1200-1300 одиниць станом на 2022 рік були в боєготовному стані. Решта машин – як правило, йшлося про 1000-1500 літаків – були або непридатні, або на зберіганні. Значна частина була на зберіганні. Тобто для їх відновлення може знадобитися багато часу і ресурсів", – констатував Богдан Долінце.

Авіація РФ: втрати за час війни проти України

За час повномасштабної війни проти України Росія суттєво "скоротила" свій авіаційний парк. За даними Генштабу ЗСУ, ворог втратив уже 369 літаків та 329 гелікоптерів. 

До найбільш відчутних до ворога втрат можна віднести знищені літаки дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50. Перший такий було збито в січні 2024 року.

Заступниця керівника штабу 10-го командування протиповітряної та протиракетної оборони армії США Розанна Клементе розповідала, що той літак було уражено за допомогою американського зенітного ракетного комплексу Patriot.

У лютому над Азовським морем було збито другий літак А-50. Він впав у Краснодарському краї РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: