Роботи-собаки можуть тихо підійти до ворожих позицій, для розвідки це великий плюс / Колаж УНІАН

"Роботи-собаки можуть тихо підійти до ворожих позицій. Для розвідки це великий плюс", - прес-офіцер 28 ОМБР Євген Алхімов

07:40, 18.09.2024
8 хв. Інтерв'ю

Прес-офіцер 28-ї окремої механізованої бригади ім. Лицарів Зимового Походу Євген Алхімов в інтерв’ю УНІАН розповів про експериментальне застосування роботів-собак на фронті, яка від них користь та основні переваги над FPV.

Українські військові почали застосовувати роботів-псів на фронті. Це наземні, малопомітні дрони, які здатні доставляти боєприпаси та медичний вантаж у важкодоступні місця на лінії бойового зіткнення. Також вони можуть шпигувати на користь Сил оборони – проводити розвідку ворожих бліндажів, міської забудови, знижуючи ризики для українських бійців. Такі наземні дрони оснащені камерами, що передають зображення, а завдяки своїй безшумності можуть записувати і звук.

Прес-офіцер 28-ї окремої механізованої бригади Євген Алхімов, один з підрозділів якої почав використовувати чотирилапих роботизованих друзів на фронті, розповів УНІАН про переваги у застосуванні таких технологій.

Євгене, де наразі перебуває ваша бригада?

Зараз ми перебуваємо на Торецькому напрямку в Донецькій області. Ведемо оборонні бої.

У 28-й ОМБР кажуть про незначну стабілізацію ситуації на Торецькому напрямку / фото Євген Алхімов

Яка там ситуація?

Наразі трохи стабілізувалася. Певний час ворог дуже активно намагався вести штурмові дії, застосовував авіацію. Декілька тижнів тому нам вдалося збити штурмовик. Були штурми малими піхотними групами. Зараз все те ж саме, але напруження стало трохи меншим. Тут усюди зараз гарячі напрямки, ворог шукає можливість, де легше пройти, але наші стоять на заваді.

Ваша бригада одна з перших використала роботів-собак на фронті. Розкажіть, наскільки такі наземні дрони ефективні під час війни?

У нас, можна сказати, це відбувається у якості експерименту. Їх закупив один із підрозділів нашої бригади – "Kurt&Company". Його бійці дуже полюбляють інновації, тому побачили таку можливість і почали їх використовувати.

Роботи-собаки безшумні та непомітні, можуть непогано працювати у міській забудові, на відміну від того ж FPV-дрона, у якого зникне аналоговий сигнал, якщо він залетить у підвал. Натомість робота-пса можна запустити у підвал з міною та підірвати, або скерувати його для розвідки замість людей.

Роботи-собаки безшумні та непомітні, можуть непогано працювати у міській забудові / фото Telegram-канал 28 ОМБР

Які ще переваги мають роботи-собаки у порівнянні з повітряними дронами?

Вони можуть потрапити туди, куди не можуть повітряні дрони. Це головна перевага. Їх можна запустити у напрямку ворожого окопу – спрямувати робота-пса попереду, щоб штурмова група могла бачити, що перед нею відбувається. Дроном так не зробиш. За його допомогою можна облітати окопну лінію ворога, але через накриття бліндажів з повітря не видно, що там всередині. А роботів-собак можна запустити прямо туди.

Цей робот автономний, веде запис. На відміну від повітряних дронів, які сильно шумлять, роботи-пси переважають тим, що можуть тихо підійти і записати звук. Для розвідки це великий плюс.

Окрім того, робот-пес здатен нести на собі фугас і підривати підвали у будниках, а також ставити датчики цілей. Він їх розкидає, потім по них працює артилерія.

Яка їхня вага?

На око, він важить близько 12 кілограмів. Це розробка китайського виробника.

А яку вагу робот-пес може витримати на собі?

Ми на нього навантажували десь до 20 кілограмів, понесе навіть більше. Це досить така потужна штука, насправді. Він спокійно несе міну, якийсь медичний вантаж, боєкомплект. На нього можна помістити ящик. 24 кілограми донесе.

Робот-пес здатен нести на собі фугас і підривати підвали у будниках / фото Telegram-канал 28 ОМБР

З яких матеріалів ці роботи виготовлені?

Це укріплений термопластик. Він досить таки витривалий.

На скільки годин безперервного використання робота вистачає його заряду?

Півтори години безперервного ходу. Але це все опціонально, як і з дронами. Радіус дії - теж, тому що це залежить від того, який використовується ретранслятор, приймальник сигналу. Можна причепити на нього що завгодно, і будуть різні характеристики.

Роботи-собаки виготовлені з укріпленого термопластику, який є досить витривалим / фото Telegram-канал 28 ОМБР

Якщо говорити саме про роботів, які використовуються у нас, яка їхня швидкість і радіус дії?

До двох з половиною кілометрів робот може пересуватися на пульті зі стандартними налаштуваннями. Швидкість, приблизно, як людський біг – 8 км/год. Він досить швидкий.

Яка вартість робота-пса на ринку? За чиї кошти їх купують?

Його вартість – близько 3 тисяч доларів. На даний час підрозділ "Kurt&Company" купує їх за свій кошт.

Чи відомо вам, скільки таких робото-псів допомагають нашим захисникам на фронті?

Ні, інформацією про кількість таких роботів не володію.

Вартість робота-собаки - близько 3 тисяч доларів / фото Telegram-канал 28 ОМБР

Чи є якісь недоліки у цього робота?

Робот може заплутуватися, наприклад, у високій траві.

Як відгукуються військові про цих роботів?

Зараз їх використовує тільки одна група в нашій бригаді. Для відгуків ще досить рано, у них обмежене коло застосування. Має пройти час, тому що це тільки початок їхньої роботи на фронті. Подивимося, як вони себе покажуть, це не швидко робиться.

Повітряні дрони теж не одразу масово застосовували. Пам’ятаю, як їх пробували використовувати ще за часів АТО. Але масово, з обох боків, вони почали застосовуватися лише у 2023 році, через шість років... Тобто, мав пройти час. Так само із роботами-собаками, згодом їх ширше застосовуватимуть. Звісно, не всі технології приживаються на війні, але деяким це вдається і вони дуже добре себе показують.

Військового жоден робот ніколи не замінить, на позиціях все одно мають перебувати люди / фото Telegram-канал 28 ОМБР

А чи реально нам самостійно їх виготовляти й масштабувати таке виробництво?

Я знаю, що в Україні щось подібне виготовляють, бачив інтерв’ю з українським виробником. Думаю, там нічого складного немає. Є технологія, якщо до неї є доступ. Якщо у Китаї та США їх виготовляють, то чому ні.

Чи є ці китайські роботи-пси аналогом відомих роботів-собак Boston Dynamics?

Boston Dynamics – це прототип цих роботів. Думаю, китайці зробили те, що називається "Reverse Engineering", тобто розібрали, подивилися, як це можна зробити, і створили таке саме, як у Boston Dynamics. Ми дивилися, в принципі, вони не відрізняються від оригіналу.

Можливо, під час тестування вже з’явилося якесь розуміння, як би хотілось надалі удосконалити ці технології?

Це ще незрозуміло, будемо використовувати, дивитися. Думаю, якщо з’явиться можливість їх удосконалювати, то це будуть більш потужні приймачі і збільшення запасу ходу. Але і так нормально, навіть зараз. До прикладу, FPV-дрон може літати на великі дистанції, але час його роботи невеликий. Роботи-собаки не мають швидкості дрона, натомість вони набагато довше можуть йти самі по собі. Зараз на лінії зіткнення транспорт не використовується, і, якщо потрібно якісь боєприпаси доставити, то це або руками, або можна скинути "Вампіром" (український ударний безпілотник, – УНІАН) - він тягне таку досить потужну вагу. Тому такі роботи, наряду з колісними безпілотними системами, які зараз застосовуються, можуть використовуватися у логістиці. Думаю, вони розвиватимуться на збільшення навантаження.

Україна здатна сама виготовляти роботів-собак / фото Telegram-канал 28 ОМБР

Чи є такі роботи у ворога?

Ми не бачили, але, думаю, що немає. Та й ворог у своїх мережах, якщо поширює цю інформацію, то у нас її бере. Щось, звісно, у них з’являється раніше, однак, з технологій – більшість спочатку у нас.

Скільки військових цей робот може замінити під час розвідки?

Військового жоден робот ніколи не замінить. Все одно на позиціях мають перебувати люди. Вони краще виконують роботу та швидші за будь-якого робота. Тому людей не замінить ніхто.

Марта Нетюхайло

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся