Попович зробив висновки із вибуху російської ракети "Сармат" під час випробувань /колаж УНІАН, скріншоти

В Росії під час невдалого випробування вибухнула міжконтинентальна балістична ракета "Сармат". Цей інцидент прокоментував військовий оглядач Денис Попович. 

В етері телеканалу Freedom він зробив два висновник з вибуху "Сармату". По-перше, ця аварія свідчить про те, що росіяни поспіхом розробляли та вводили цю ракету в експлуатацію. До того ж, вибух завдав суттєву іміджеву шкоду як ракетобудівникам країни-агресорки, так і самій РФ. 

"Цей ракетний комплекс розробляли на заміну ракетному комплексу "Воєвода", він же "Сатана". Це відомий ракетний комплекс, який розроблявся в колишньому Дніпропетровську в конструкторському бюро "Південне". Російська Федерація заявляла "Сармат" як ракетний комплекс, який має позбавити її від української залежності, від експлуатації та обслуговування ракетного комплексу "Воєвода". А "Воєвода" вважався основним ракетним комплексом для ядерних загонів РФ, тобто міжконтинентальних балістичних ракет", – розповів він.

Відео дня

У 2018 році Путін бравадно заявляв, що РФ працює над новітніми типами ракет та озброєнь, які начебто не будуть вразиливими перед системами ПРО. І серед цих озброєнь фігурувала ракета "Сармат". Та росіяни надто поспішали ввести її в експлуатацію на догоду диктатору.

"Чотири пуски були невдалими, десять — будуть вдалими. Просто потрібно було привести цю систему до ладу, усунути недоліки і зробити ще більше випробувань. Не поспішати на догоду Путіну ввести скоріше на озброєння для того, щоб налякати західні країни, а просто послідовно займатися її випробуваннями. Було б 15 вдалих пусків, ввели б цю ракету на озброєння через кілька років, але не зараз. Тому тут ідеться просто про поспіх і про бажання догодити Путіну для того, щоб отримати піар-ефект. Але замість піар-ефекту отримали іміджевий удар", – пояснив Попович. 

Хоча росіяни і позиціонують "Сармат" як якесь ноу-хау, насправді вона не є новою. Ще у радянські часи існував комплекс Р-36 ОРБ, розроблений в Дніпрі – його було знято з чергування. Тож росіяни просто застосували старі плани і на їх основі змайстрували ракету "Сармат". 

"Дійсно, він здатен летіти по непередбачуваній території на гіперзвуковій швидкості. Заявлено, що вони ще можуть маневрувати. Ось, загалом, і все. Можна його збити чи не можна — показала б практика. Практики, на щастя, немає. Ядерна війна не почалася. А Російська Федерація любить видавати бажане за дійсне", – продовжив експерт.

Він звернув увагу, що ракети "Воєвода" ("Сатана") після вторгнення РФ в Україну не обслуговуються українськими фахівцями. А термін експлуатації цієї зброї добігає кінця. І якщо росіяни не доведуть до ладу ракету "Сармат", РФ ризикує втратити "істотну частину своїх ядерних арсеналів". 

"Історія з "Сарматом" ставить під сумнів можливості РФ виробляти ці ракети. І взагалі ставить під сумнів фактичну готовність використовувати цей ядерний арсенал", – констатував Денис Попович. 

Ракети "Сармат": що варто знати

Ракета "Сармат" (РС-28) – це міжконтинентальна балістична ракета російського виробництва, розроблена для заміни радянських ракет Р-36М ("Сатана"). "Сармат" належить до нового покоління ядерних озброєнь і позиціонується як стратегічний засіб стримування.

Дальність "Сармата" – понад 18 000 км. Маса – приблизно 200 тонн, з корисним навантаженням до 10 тонн.

Росіяни заявляють, що ця ракета може нести від 10 до 15 ядерних боєголовок або маневрові гіперзвукові блоки, а також є можливість обирати різні траєкторії польоту, включно з обльотом через Південний полюс, що ускладнює перехоплення.

Вас також можуть зацікавити новини: