Опубліковано наслідки невдалого пуску російської ракети "Сармат"/ Колаж УНІАН, фото George Barros / Maxar

З’явились нові супутникові знімки невдалого запуску ядерної міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат" на космодромі Плесецьк у Росії. Відповідні супутникові знімки компанії Maxar опублікував OSINT-аналітик Джордж Баррос.

На фото видно значні пошкодження на стартовому майданчику та навколо нього / фото George Barros / Maxar

Зазначається, що великий кратер (шириною приблизно 62 метри) видно на стартовій шахті, а також значні пошкодження на стартовому майданчику та навколо нього, що свідчить про те, що ракета вибухнула незабаром після запалювання або запуску.

Крім того, невеликі пожежі продовжують горіти в лісі на схід від пускового комплексу, а біля зруйнованої шахти можна побачити чотири пожежні машини.

Відео дня

Довідка. РС-28 "Сармат" - російський стратегічний ракетний комплекс п’ятого покоління шахтного базування, з багатоступеневою рідинною міжконтинентальною балістичною ракетою. Довжина ракети складає 35 м, стартова маса – 208 т, маса закидання – близько 10 т. Дальність польоту ракети становить 16 тис. км. 

Російська ракета "Сармат" - що відомо

Напередодні під час випробування в Росії вибухнула ядерна міжконтинентальна балістична ракета РС-28 "Сармат". За даними дослідників, інцидент трапився під час заправки на полігоні. На місці, де проводилися дослідження, залишився великий кратер. Полігон було знищено.

Як зазначав керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI" Павло Лакійчук, це не перше невдале випробування ракети "Сармат", і на це є кілька причин.

"Першим важливим фактором є те, що у росіян немає потужної теоретично-практичної школи, яку мала Україна... І інший фактор - жадібність. Не лише конструкторів, а й менеджерів. Коли вся вертикаль збудована на відкатах та крадіжках - така продукція і виходить", - додав Лакійчук.

Вас також можуть зацікавити новини: