За словами аналітиків, таке рішення Південної Кореї наразі є найбільшим результатом опрацювання досвіду ЗСУ у війні проти РФ / колаж УНІАН, фото pixabay, Сили безпілотних систем ЗСУ

Сухопутні війська Південної Кореї почали реалізувати план із виведення з експлуатації всіх мінометів у калібрі 60- та 81-мм, аби замінити їх на легкі ударні дрони. Нині план перебуває на фінальній стадії затвердження. Про це заявив начальник штабу армії Південної Кореї Пак Ан Су, передає MT. 

Крім того, в іншому форматі буде працювати й штатно-організаційна структура. До прикладу, замість "рот важкого озброєння", де ключовим вогневим засобом є 81-мм міномети, повинні бути створені "роти ударних дронів". 

Водночас у Defense Express наголосили, що таке рішення є наразі найглобальнішим результатом опрацювання досвіду ЗСУ у війні проти Росії, адже роти ударних дронів вперше були створені у Силах оборони в березні 2023 року. 

Відео дня

"А загалом саме дрони, і не лише FPV, а й звичайні "мавіки" зі скидами та важкі мультикоптери-бомбардувальники взяли на себе значну роль у відбитті російських штурмів. І саме це вочевидь копіює Південна Корея. При цьому маючи аналогічну майбутню картину поля бою, де значно менші за чисельністю збройні сили мають стримувати ворога, який значно переважає у кількості живої сили, до того ж абсолютно не чутливий до втрат, а також має величезну перевагу в артилерії", - вважають аналітики видання.

У Defense Express нагадали, що чисельність армії КНДР становить 1,28 млн осіб, а Південної Кореї - 500 тисяч.

"При цьому Пхеньян може у перші ж дні поставити у стрій ще декілька мільйонів, бо загальний мобілізаційний резерв - 6 млн осіб, для яких цілком може й не бути передбачено будь-яке озброєння, окрім карабіна СКС та багнета", - зазначають експерти.

За словами аналітиків, Північна Корея, як і Росія, буде розраховувати на свою артилерію, як головну рушійну силу. За оцінками, КНДР має 12,6 тисячі артилерійських систем, а свої піхотні підрозділи країна, швидше за все, бачить, як "гарматне м'ясо". 

"І попри те, що міномети традиційно розглядались у ролі доволі простої та масової відповіді на питання чим відбивати "м'ясні хвилі", у Сеулі прямо вказали на їх вразливість на сучасному полі бою. Зокрема міномети у калібрі 60-мм мають дальність пострілу лише до 3 км, а комплект важить 20 кг. 81-мм міномет - це про 7 км дальності при вазі 40 кг", - пояснили у матеріалі.

Експерти видання зауважили, що в обох випадках це робота у безпосередній близькості до "нуля" в умовах контрбатарейної боротьби. Ба більше, Сеул розуміє, що Північна Корея, ймовірно, може поповнити свою армію дешевими масовими FPV-дронами.

"Водночас впровадження "рот ударних дронів" означає значно ширші можливості на полі бою і на більших дистанціях від переднього краю. А враховуючи те, що 81- та 60-мм в армії Південної Кореї це масове штатне озброєння, така реформа значно переважає результати опрацювання українського досвіду у всіх інших арміях світу. Зокрема у США зараз створюють лише "взводи БпЛА"", - підкреслили у Defense Express.

Водночас експерти зазначили, що Південна Корея не планує відмовлятися від інших мінометів.

Південна Корея і Україна - останні новини

Як писав УНІАН, Південна Корея заявила, що може передати Україні зброю через можливу участь військ КНДР у війні проти нашої держави. Видання Business Insider написало, що це може свідчити про те, що Південна Корея може стати потужним союзником для України. 

Також президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявляв, що його уряд не буде сидіти склавши руки, поки тисячі солдатів з КНДР в РФ будуть проходити підготовку до бойових дій в Україні. Тому, за його словами, країна розглядає питання щодо передачі Києву необхідного озброєння

"Розгортання військ Північної Кореї в Росії є прямим порушенням Статуту ООН і резолюцій Ради Безпеки ООН. Це провокація, яка загрожує глобальній безпеці", - зазначив він. 

Вас також можуть зацікавити новини: