Олаф Шольц зхитрував, коли розповідав сьогодні про великі пакети допомоги Україні / фото УНІАН

Великі пакети військової допомоги, які сьогодні на брифінгу з президентом України анонсував канцлер Німеччини Олаф Шольц, насправді вже були обіцяні раніше. Жодних нових обсягів зброї насправді сьогодні анонсовано не було, повідомляє проект German Aid to Ukraine (GAU), що відстежує німецьку допомогу Україні.

Зокрема Шольц анонсував три окремі пакети допомоги. Перший з них – це 170 мільйонів євро для української енергетичної інфраструктури.

"Ці кошти поділяються на €100 мільйонів і €70 мільйонів, які були оголошені Федеральним міністерством закордонних справ і Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку в середині та наприкінці вересня відповідно", – кажуть активісти.

Відео дня

Також німецький канцлер повідомив, що до України "щойно" надійшов новий комплексний пакет допомоги вартістю понад 600 мільйонів євро. За словами Шольца, до пакету зокрема увійшов зенітно-ракетний комплекс IRIS-T SLM, а також БМП, танки, самохідні гаубиці, артилерійські боєприпаси та безпілотники.

Проект GAU наголошує, що про поставку вказаного ЗРК повідомлялося ще два дні тому. Що ж до БМП, то, ймовірно, йдеться про останні 20 Marder 1A3, які компанія Rheinmetall раніше обіцяла поставити до кінця вересня. Згадані Шольцем самохідні гаубиці можуть бути частиною партії з шести PzH 2000, які мають бути поставлені до кінця року, кажуть активісти. Також можливо йдеться про словацькі Zuzana 2.

Нарешті найбільший пакет військової допомоги вартістю 1,4 млрд євро, який Шольц обіцяє поставити до кінця року у співпраці з Бельгією, Данією та Норвегією, німецькі ЗМІ анонсували ще у середині вересня, кажуть активісти.

"І в принципі це не пакет, а просто підсумок того, що Німеччина хоче зробити до кінця року", – додали вони.

Зазначається, що загалом зі сказаного сьогодні Шольцем було відомо про все, окрім системи ППО Skynex. В лютому цього року було повідомлення, що Україні передадуть дві такі системи у 2025 році. 

"Отже, хороша новина, що поставка принаймні однієї системи буде здійснена цього року! Що стосується іншого обладнання, анонсованого в цьому "пакеті", уряд Німеччини оголосив про все, про що там говориться, більш детально ще в середині серпня", – кажуть в GAU.

Таким чином, окрім того, що один Skynex передадуть раніше, і що останні заявлені Marder 1A3 уже доставлені, жодної нової інформацію про військову допомогу Україні Шольц не дав, резюмують активісти.

Зустріч Шольца і Зеленського

Як писав УНІАН, окрім оголошення про військову допомогу Україні на зустрічі з українським президентом канцлер Німеччини заявив, що підтримує проведення другого Саміту миру і що Росія має бути запрошена на цей саміт.

На його переконання, реалізація миру може відбутися лише на основі міжнародного гуманітарного права. "І це вимагатиме від нас надзусиль для того, щоби досягти для України справедливого і тривалого миру. Це є ниткою у нашій спільній діяльності. Ми не маємо права приймати диктат "миру" з боку Росії", - сказав Шольц.

Вас також можуть зацікавити новини: