Світан озвучив свою версію появи "Охотніка" на Донбасі / t.me/fighter_bomber

Російські окупанти могли намагатися виконати бойове завдання важким безпілотником "Охотнік", який пізніше, ймовірно, був збитий над Донецькою областю. Про це в ефірі "24 каналу" сказав Роман Світан, полковник Збройних сил України в запасі, військовий експерт.

Відповідаючи на запитання щодо збиття напередодні над територією України ворожої авіації та різних версій щодо того, що саме було збито, Світан висловив думку, що російські окупанти намагалися виконати бойове завдання важким безпілотником "Охотнік".

"Швидше за все, втратив зв'язок з літаком", - сказав експерт щодо "Охотнік" і додав, що він може нести кілька авіабомб і виконувати бойове завдання в тилу противника.

Відео дня

Водночас, "Охотнік" дуже добре видно. "Це велика серйозна ціль, яку видно на локаторах здалеку... Вона не маневрує - значить, її легко збити, за великим рахунком. Завдання в неї - донести, спробувати, принаймні, проломити ППО противника і занести на певну глибину авіаційні бомби, авіаційні бомби, що планують, ракети. Залежно від завдання", - зазначив Світан.

За його словами, виходячи з відео, яке є, "однозначно це російська Сушка його збиває".

"Чому він пішов, припустимо, у наш бік - тут багато причин. Перше - те, що чергова "вундервафля" непрокачана, втратив радіозв'язок. Або, можливо, наш РЕБ відпрацював", - сказав експерт.

Світан додав, що на відео - "пуск ракети з літака по цьому безпілотнику, він був збитий і, природно, потім упав на нашу територію в районі Костянтинівки".

Дрон "Охотнік" - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 5 жовтня начальник Костянтинівської міської військової адміністрації Сергій Горбунов заявив, що Сили оборони України збили російський літак у Донецькій області. За його словами, уламки частково впали навколо міста, а також у приватний сектор - пошкоджено кілька приватних будинків. Жертв чи постраждалих немає.

Водночас керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони Андрій Коваленко повідомив, що збитий був Су-34. Пізніше він додав, що є альтернативна версія, що був збитий важкий ударний безпілотник "Охотнік".

Аналітик і авіаексперт Костянтин Криволап зазначив, що якщо над Костянтинівкою був збитий "Охотник", то незрозуміло, що він там робив. "Якби це навіть був С-70, безпілотник "Охотнік", і за ним би там із Липецька літав би Су-57, то що вони робили над Костянтинівкою? Незрозуміло зовсім", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: