20 літаків Mirage - це абсолютний максимум / фото Вікіпедія

Нещодавно у ЗМІ поширилась інформація про те, що Франція у 2025 році передасть Україні від 12 до 20 винищувачів Mirage 2000. Проте, як зазначають експерти Defense Express, 20 літаків – це абсолютний максимум, у реальності ж Україна може отримати навіть менше, ніж 12 Mirage.

Як нагадують експерти, загальна кількість Mirage 2000-5 у повітряних силах Франції становить  27 одномісних Mirage 2000-5. У Defense Express згадують, що про кількість 12-20 Mirage писало видання La Tribune, однак там ця цифра фігурує в тому контексті, що Франція хоче зберегти у строю свою штатну ескадрилью, яка має чисельність у 20 машин, тому літаків може бути взагалі 6.

"Але така кількість замала для амбіцій Макрона, а тому у компромісі саме з собою французьке видання вказало 12 літаків, як найбільш вірогідну кількість Mirage 2000-5 для посилення ЗСУ", - вважають експерти.

Відео дня

Також проблема в тому, що, за даними французьких ЗМІ, у Франції у льотному стані лише 20 Mirage 2000-5. Саме тому така кількість є максимумом, який можуть передати Україні, навіть якщо мова піде про передачу всіх 100%, вважають експерти:

"А от те, що їх може бути навіть лише шість - вже сценарій, якщо Париж захоче притримати ці машини у строю власних збройних сил".

Водночас у Defense Express вказують на ще один сценарій – можливість викупу цих винищувачів у інших країнах, бо французький президент Емманюель Макрон вже говорив про можливість "коаліції Mirage 2000-5".

Так, одним вірогідних кандидатів є Катар, який у строю мав 12 літаків (9 Mirage 2000-5EDA, 3 Mirage 2000-5DDA) та намагався їх продати Індонезії у 2023 році. Крім того, близько півсотні винищувачів у найбільш просунутій версії Mirage 2000-9 має ОАЕ.

Винищувачі Mirage для України

8 жовтня міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню анонсував, що винищувачі Dassault Mirage 2000-5 прибудуть в Україну на початку наступного року. Перед відправкою Україні надзвукові винищувачі з дельта-крилом "будуть оснащені новим обладнанням", включно із системами для повітряного бою і радіоелектронної боротьби. У Forbes зазначали, що це забезпечить ЗСУ можливість сформувати нову авіаційну бригаду.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап наголошував, що літаки Mirage 2000 не стануть серйозним проривом для зміни ситуації на фронті. Однак він вважає, що ці винищувачі зможуть замінити в Україні Су-24 і покращити їхні функції.

Вас також можуть зацікавити новини: