Експерт вважає, що ці літаки також братимуть участь у відбитті ракетних атак / фото Вікіпедія

Літаки Mirage 2000, які Україна отримає на початку 2025 року від Франції, не стануть серйозним проривом для зміни ситуації на фронті. Про це авіаційний експерт Костянтин Криволап сказав в ефірі Апостроф TV.

Експерт відзначив, що Україна вже отримала перші винищувачі F-16, але без зброї і серйозного обладнання, а також без радіолокаційного літака Saab 340, ці F-16 перетворюються фактично у "музейні експонати".

"Я сподіваюся, що ця історія не буде повторюватися у випадку з Міражом", - сказав Криволап і додав, що дуже важливо як можна модернізувати літаки Mirage 2000, випущені у 1997, 1999 та 2000-х роках.

Відео дня

Він відзначив, що треба літак оснастити більш сучасними засобами протидії РЕБ і виявлення загроз.

Криволап звертає увагу, що відповідно до повідомлення міністра оборони Франції, ці літаки Mirage 2000 будуть оснащені системами, які дозволятимуть запускати крилаті ракети Storm Shadow і Scalp. Він вважає, що з цих літаків можна буде запускати французькі керовані бомби Hammer.

"Якщо навіть буде ракета "повітря-повітря", то вона буде невеликого радіуса дії і ми цими ракетами відганяти Су-34, які несуть КАБи, Су-35, які прикривають ці Су-34... Тобто, функції Міража будуть зводитися до того, що він буде пускати скоріше Storm Shadow і Scalp, зможе кидати бомбу Hammer і скоріше за все братиме участь у відбитті ракетних атак", - наголосив Криволап.

На його переконання, отримання Україною літаків Mirage 2000 не змінить ситуацію і не зможуть зробити щось серйозне.

"Фактично, отримання Міражів точно не буде game-changer", - переконаний авіаційний експерт.

Він зазначив, що для прикладу, в Катарі літаки Mirage оснащені ракетами Meteor з дальністю ураження 300 км.

"Якби у нас були запущені два шведських літаки дальнього радіолокаційного виявлення Saab 340, то з цими ракетами з Катару на 300 км дуже серйозна була б проблема у росіян з КАБами, тому що вони не змогли б наблизитись до тих ліній, з яких запускають", - сказав Криволап і додав, що Катар не передає Україні відповідне озброєння.

Водночас за його словами, літаки Mirage 2000 зможуть замінити в Україні Су-24 і покращити їхні функції.

Mirage 2000 для України - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 8 жовтня міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна поставить Україні винищувачі Mirage 2000 у першому кварталі 2025 року. Він зазначив, що ці літаки будуть оснащені новим озброєнням типу "повітря-земля" та захистом від РЕБ.

За даними видання Forbes, постачання французьких винищувачів Mirage 2000, намічене на початок 2025 року, забезпечить ЗСУ можливість сформувати нову авіаційну бригаду.

Вас також можуть зацікавити новини: