Романенко назвав імовірний сценарій використання винищувачів в Україні / Колаж УНІАН, фото - скриншот, REUTERS

Україна може отримати від Франції доопрацьовані винищувачі Mirage 2000-5F, які здатні стати ймовірною заміною бомбардувальникам Су-24. Про це розповів авіаційний експерт Валерій Романенко в коментарі РБК-Україна.

Авіаексперт зазначив, що Mirage 2000-5F є винищувачем. Проте вже є інформація про те, що їх модернізують під ракети SCALP.

Романенко поділився, що підготовка пілотів ЗСУ відбувається не на базі у французькому місті Коньяк, де знаходяться винищувачі, а в Нансі, де розташована база бомбардувальників.

Відео дня

"Mirage 2000D є носієм крилатих ракет SCALP. Найімовірніше, це буде ескадрилья, яка має найбільший бойовий досвід", - сказав авіаексперт.

За словами Романенка, основною метою передачі Mirage 2000-5F Україні є їхнє використання як запасний варіант. Наприклад, якщо у ЗСУ закінчаться бомбардувальники Су-24.

"Одним з ймовірних сценаріїв може бути те, що частина літаків буде розташована за кордоном, наприклад, у Польщі, Румунії чи Словаччині. Інша частина діятиме з території України", - додав експерт.

Також Романенко підкреслив, що заяви про передачу трьох Mirage 2000 Україні не зовсім є офіційними. Розглядається план, згідно з яким наша країна отримає повноцінну ескадрилью з 12 літаків.

Mirage 2000 в Україні - що відомо

Mirage 2000 є французьким винищувачем четвертого покоління, який був розроблений у 1970-х роках. Існує безліч модифікацій моделі, а Mirage 2000-5F здатний нести керовані ракети MICA-EM. Версія Mirage 2000D вже належить до класу ударних винищувачів-бомбардувальників, яка є носієм крилатих ракет SCALP.

Раніше УНІАН писав, що Франція передасть Україні три винищувачі Mirage 2000-5 уже в першому кварталі 2025 року. У французькій газеті La Tribune підкреслили, що літаки здатні нести, зокрема, крилаті ракети SCALP і бомби Armement air-sol modulaire.

Крім того, в Avionslegendaires повідомляли, що загалом у 2025 році Франція передасть Україні до 20 одиниць Mirage 2000-5F. Вони можуть стати багатоцільовими бойовими літаками для Повітряних Сил України.

Вас також можуть зацікавити новини: