Росія повернулася до передислокації окремих МіГ-31К / колаж УНІАН, скріншот

Передислокацію до Білорусі окремих російських МІГів, які є носіями "Кинжалів", можна пояснити тим, що країна-агресорка намагається зараз у такий спосіб тиснути на світову спільноту.

Такою думкою поділився з УНІАН авіаційний експерт, заступник гендиректора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

"Росія підіймає ставки з урахуванням того, що ми виносимо на території РФ їхні стратегічні запаси зброї для ведення війни. Тобто після Торопця був вихід і заява Путіна щодо зміни ядерної доктрини. Але ми далі виносимо основні склади", - сказав він.

Відео дня

Храпчинський нагадав, що зокрема вчора був знищений склад з "шахедами" в Краснодарському краї, були також удари по певних військових аеродромах росіян. 

"Це все призводить до втрати стратегічних запасів і стратегічних можливостей Російської Федерації вести війну наприклад в наступному році. І за рахунок розуміння оцих всіх ситуацій вони починають підіймати ставки і передислоковують МІГи, які буцімто носії "Кинжалів", до Білорусі. Це одна з основних причин - підняття  ставки у  суспільстві всесвітньому, показуючи що Росія не збирається зупинятися. І що вона може наносити, планує відповісти не тільки по території України, а може вдарити по території Європи, десь по центрам прийняття рішення комплектації, озброєння, яке передається для України", - зазначив він. 

За його словами, Росія і далі продовжує "розганяти" війну з НАТО і посилює свої дії, зокрема, й таким тиском на світову спільноту за рахунок наявної зброї. 

"І скоро буде "Рамштайн". Це теж спроба тиснути, щоб показати, що вони можуть вплинути на прийняття рішень наших західних партнерів щодо розширення номенклатури озброєння, яке буде передаватися Україні для ударів по території Російської Федерації, або розширення географії. Тому що ми використовуємо деяке західне озброєння для ударів по території РФ, це вже підтверджений факт, але відстань роботи недостатня для того, щоб знищувати стратегічні об’єкти", - прокоментував Храпчинський. 

На запитання, яка вірогідність, що ці МІГи з Білорусі можуть вдарити по Україні Храпчинський зазначив:  

"З точки зору стратегічного значення застосування МІГів, для ударів по території України вони так само могли застосувати їх з території РФ. Це більше натяк на європейські країни, ніж для України безпосередньо. Це тиск з боку РФ на світову спільноту". 

Російські винищувачі МІГ-31К

Як повідомляв УНІАН, учора моніторинговий канал "Білоруські Гаюн" повідомив, що до Білорусі з Росії прилетів винищувач МІГ-31К, що є носіями аеробалістичних ракет "Кинджал". Сьогодні каналі інформував про приліт ще одного такого ж винищувача. Обидва приземлилися на аеродромі "Мачулищі".

МІГ-31К здатні запускати "Кинджали" на відстані до 2 000 кілометрів. 

Винищувачів типу МІГ-31К ПКС РФ не було в Білорусі останні 1,5 року - з 6 квітня 2023-го.

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко, коментуючи перебазування російських МІГ-31К до Білорусі, припускає, що це може бути спробою росіян зберегти літаки, які тепер завжди під загрозою на російських аеродромах.

Вас також можуть зацікавити новини: