Літаки F-16D Block 70 мають багато нових характеристик / фото Lockheed Martin

Польща збирається модернізувати свій авіапарк F-16 Block 52 до останньої на сьогодні версії Block 70/72. Про це говорить дозвіл на продаж відповідних компонентів від Управління воєнного співробітництва Міноборони США, на який звернув увагу Defense Express.

Згідно з документом, Варшава може закупити нові комплекти для своїх 48 літаків та ще 10-12 запасних. До їх складу входять нові радіолокаційні станції AN/APG-83, бортові комп'ютери, дисплейні комплекти для кабін, комплекти радіоелектронної боротьби, системи навігації, тощо. 

Все це було оцінено у суму до 7,3 млрд доларів. Втім, це гранична ціна. У фінальній угоді вона може виявитись дещо меншою, зокрема, через зменшення переліку компонентів. 

Відео дня

Таким чином, модернізація літака до рівня Block 70/72 коштує до 152 млн доларів із запасними частинами та до 121 млн доларів, якщо не враховувати їх. 

Це ненабагато менше, ніж коштує новий винищувач четвертого покоління, хоча ціна найбільш потужних з них може складати сотні мільйонів доларів. 

Зазначимо також, що раніше західні експерти прийшли до висновку, що радар F-16 Block 70/72 "‎наділяє його характеристиками літаків п'ятого покоління"‎. Таким чином, можна казати про певну перевагу над російськими Су-30 та Су-35.

Західні літаки для України - що відомо

Нещодавно стало відомо, що перша партія винищувачів Mirage 2000-5, яку Франція планує поставити Україні на початку наступного року, буде складатись лише із трьох винищувачів. Втім, вони зможуть використовувати сучасні керовані авіабомби та крилаті ракеті.

Також раніше авіаційний експерт Валерій Романенко розповів, які недоліки мають літаки F-16, які отримала Україна. За його словами, вони стосуються, зокрема, відсутності системи тактичної інформації Link-16.

Вас також можуть зацікавити новини: