Seawolf - ймовірно, найкраща субмарина сучасності / фото wikimedia.org

Із кожним новим поколінням підводних човнів вони стають усе швидшими, маневренішими та менш помітними. Видання The National Interest склало топ-5 найшвидших субмарин нашого часу.

Підводні човни призначені бути непомітними. Але для ефективного виконання завдань їм також потрібна якомога більша швидкість ходу, висока маневреність та здатність швидко занурюватися під воду. Наведений нижче список покладається саме на ці якості для визначення п’яти найшвидших підводних човнів сучасності.

1. Клас Seawolf (США)

Цей човен мав замінити ударні субмарини класу "Лос-Анджелес" на початку 1990-х років, поки Конгрес не урізав фінансування. Але при ціні у 4,3 мільярда доларів за одиницю, американських депутатів навряд чи можна звинувачувати у жадібності. 

Відео дня

Наразі ВМС США мають лише три таких підводних човна, і планів щодо відновлення виробництва не проглядається. Крім того, військово-морський флот віддає перевагу підводному човну типу "Вірджинія", який, хоч і універсальний і швидкий човен, але має обмеження у швидкості та маневреності, яких немає у класу Seawolf.

Цей човен може розвивати швидкість понад 56 км на годину. Клас Seawolf має високу маневреність і може занурюватися на глибину до 600 метрів, з максимальною глибиною руйнування від 730 до 914  метрів. 

Вважається, що підводний човен класу Seawolf не дає спати китайцям і росіянам вночі. Це не тільки найшвидший підводний човен у світі на сьогодні, це також найкращий підводний човен, коли-небудь побудований, вважають укладачі рейтингу. 

2. Клас Virginia (США)

Коли Америка відмовилася від ідеї будувати вкрай дорогі субмарини Seawolf на заміну культовому класу "Лос-Анджелес", вона обрала значно дешевший клас Virginia. 

Підводний човен типу "Вірджинія" розвиває швидкість близько 45 км на годину. Через те, що ці човни є відносно новими, Військово-Морські сили не так схильні розкривати певні деталі про конструкцію. Наприклад, військово-морський флот скромно подає  максимальну робочу глибину цієї субмарини, вказуючи її як "понад 800 футів" (240  метрів). Екіпаж складає 15 офіцерів і 117 рядового персоналу. 

3. Клас "Ясень-М" (Росія)

Можливо, Росія є скоріше континентальною, ніж морською державою, але російський флот має кілька чудових підводних човнів. 

Особливо вражає клас "Ясень-М". Нещодавно росіяни переобладнали їх під носії гіперзвукових ракет, зробивши "Ясень-М" єдиним діючим підводним човном із таким озброєнням. У червні росіяни відправили один із цих човнів у складі флотилії на Кубу, огинаючи при цьому східне узбережжя США. 

"Ясень-М" може розвивати швидкість до 35 вузлів (64 км на годину) і може безпечно занурюватися приблизно на 600 метрів. Водотоннажність близько 13 800 тонн. 

"Загалом, росіяни мають одну з найшвидкіших і найсмертоносніших підводних платформ на сьогодні. Американці недооцінюють Ясень-М на свій страх і ризик", – пише The National Interest.

4. Клас "Шань" (Китай)

Військово-морський флот Народно-визвольної армії Китаю неухильно нарощує свої підводні можливості, щоб конкурувати з американськими, російськими та іншими передовими флотами. 

Клас "Шань" має водотоннажність 7000 тонн і потребує близько 100 членів екіпажу. Його максимальна крейсерська швидкість становить близько 30 вузлів, або 55 км на годину, і ці човни можуть занурюватися на глибину 700 метрів.

Що стосується маневреності цього підводного човна, один аналітик написав, що "Китай може гарантувати, що підводний човен [класу "Шань"] є проривом у підводній навігації, а ядерна силова установка має достатню потужність, щоб відповідати тоннажу корпусу. За кращих обставин [класу "Шань"] цілком під силу досягти відносно чудової підводної швидкості та підводної маневреності". 

5. Клас Vanguard (Велика Британія)

Британський Королівський флот сьогодні є тінню своєї колишньої слави. Тим не менш, британці все ще володіють певними можливостями, які роблять їх конкурентоспроможними на морі. Атомний підводний човен класу Vanguard є чудовим продовженням спадщини великого імперського флоту, який був перед ним. 

Створені для боротьби у часи холодної війни, ці субмарини поки що залишаються основними підводними човнами Королівського флоту. 

Водотоннажність підводного човна класу Vanguard під час занурення не перевищує 16 000 тонн. Субмарина оснащена ядерним реактором Rolls Royce. Її швидкість становить 45 км на годину. Вона також може пірнати на глибину близько 400 метрів. 

"Цифри не брешуть. Клас Vanguard - це міцна субмарина", – резюмує The National Interest. 

Рейтинг найсильніших армій світу

Як писав УНІАН, Україна втратила три позиції у рейтингу найсильніших у військовому плані держав світу, хоча досі залишається у першій двадцятці. В оновленому рейтингу за 2024 рік Україна опинилася на 18-й позиції, пропустивши уперед Австралію та Ізраїль, але обігнавши Німеччину та Іспанію.

А от до першої п’ятірки найсильніших у військовому плані держав увійшли США, Росія, Китай, Індія та Південна Корея. Високі місця лідерам рейтингу забезпечують в першу чергу великі військові витрати, велика кількість чинних військових та резервістів у запасі, велика кількість військової техніки, потужний флот та ядерна зброя (за винятком Кореї). 

Вас також можуть зацікавити новини: