Олег Катков висловився про нібито виробництво росіянами "наворочених" дронів-убивць / колаж з фото ua.depositphotos.com та скріншоту

Наразі модель нового ударного дрона "Шахед" з головкою самонаведення і супутниковим зв'язком "мандрує" виставками.

Про це головний редактор Defense Express Олег Катков сказав в ефірі інформаційного марафону "Єдині новини". Зокрема, він прокоментував інформацію про появу в РФ нового типу дронів "Шахед" з електро-оптичною головкою самонаведення, і що нібито ці безпілотники матимуть супутниковий зв'язок.

За словами Каткова, у першу чергу треба звертати увагу на те, як така інформація з'явилася. Зокрема, один з пропагандистських каналів у соціальних мережах оприлюднив відповідне фото без уточнення, коли воно було зроблено, але при детальному аналізі з'ясувалося, що цей знімок зробили ще 19 вересня під час візиту російського ватажка Володимира Путіна на підприємство у Санкт-Петербурзі, яке не має жодного відношення до виробництва "шахедів".

Відео дня

"Там була виставка, зроблена для російського ватажка. І саме там цей "Шахед" просто стояв десь на експозиції. Повз нього пройшли усі. Нікого він не зацікавив. Більше того, що у РФ є така пропозиція відносно виробництва, локалізації чи просто отримання з Ірану таких "шахедів" з власною головкою самонаведення, стало відомо ще у лютому цього року результаті діяльності хакерської групи, яка зламала одну з іранських компаній, яка бере участь у постачанні "шахедів" до Російської Федерації. Там саме вказано модернізацію цього дрона під назвою MC-236", - сказав Катков.

При цьому, невідомо, що саме така версія може постачатися до РФ. Більше того, вочевидь, за його словами, така версія дрона не вийшла за межі макету моделі, яка демонструється на виставках:

"Уточнення про те, що він має супутниковий зв'язок - це виключно припущення російських пропагандистів, які, на жаль, в українських ЗМІ перетворились у твердження".

Також експерт зазначив, що додавання супутникового зв'язку до далекобійних дронів-камікадзе - це дуже небезпечно, бо мова йде про створення дуже широкого зворотного каналу зв'язку і про можливість керування таким "шахедом" з камерою на будь-якій відстані. Зокрема, зі супутниковим зв'язком такий дрон може стати безмежним за дальністю.

Катков додав, що умовне становлення терміналу "Стралінк" на "шахеди" дозволить керувати дрони у будь-якій точці світу. "Але, для того, щоби РФ змогла створити масове серійне виробництво умовних дронів-камікадзе, тих самих "шахедів" зі "Старлінком" - вони мають отримати десь відповідну кількість. Тобто, вони хочуть виробляти тисячу умовних одиниць на місяць, от десь їм треба знайти тисячу умовних супутникових терміналів "Старлінк" і їх поставити", - заявив Катков.

Він сказав, що росіяни намагаються отримувати "Старлінки" через "треті, четверті і п'ять руки", але Пентагон з цим бореться.

Важливі новини про дрони-вбивці

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня Сили оборони збили 28 з 32 дронів-камікадзе "Шахед"-136, запущених росіянами. Один із них був оснащений терміналом супутникового зв'язку "Старлінк" від компанії SpaceX.

Авіаексперт Анатолій Храпчинський повідомив, що Росія навчилася вдало обходити санкції, то ж для них не проблема закуповувати "Старлінки" за кордоном і ставити його на ударні БПЛА "Шахед". На думку експерта, Україна має зосередитися на засобах, які могли б автоматично збивати російські ударні дрони.

Вас також можуть зацікавити новини: