Експерт припустив, як можна переробити бомби JSOW на крилаті ракети для ударів по Москві

Теоретично плануючі бомби JSOW можна переробити на крилаті ракети, що дозволить завдавати удари дальністю понад 500 км, у тому числі по Москві. Про це головний редактор Defense Express Олег Катков сказав в ефірі на Радіо NV.

Зокрема, Катков відреагував на заяву речника Державного департаменту США Метью Міллера про те, що Україна може завдавати удари по території Росії тією зброєю, яку виготовила самостійно, і що в Україні за останній рік запроваджено програми з виготовлення зброї.

"Треба розуміти, що між започаткуванням програми і появою великої кількості серійних зразків проходить час, і навіть у мирний час, коли тебе не бомблять, коли у тебе є національна стратегічна програма з розробки, створення і масового виробництва певних засобів озброєння та військової техніки - це так замануха на 5-10 років", - сказав Катков.

Відео дня

За його словами, що такі заяви з боку США ніякого відношення до реальних потреб України не мають.

Водночас, він вважає, що Західні союзники могли би передавати Україні важливе озброєння з позначкою "зроблено в Україні", аби до них не було жодних запитань.

"Чому Москва так може робити, а Вашингтон - ні. Чому Іран так може робити, а умовний Лондон - ні. Всі так можуть робити. Нас там немає. Це не ми. Це вони самі зробили", - додав Катков.

При цьому, він звернув увагу на передачу Україні плануючих бомб, і зокрема JSOW.

"На мій погляд, причина єдина передачі цих доволі коштовних виробів лише полягає в одному - це можливість їх переробити у крилаті ракети. Тому що такий проєкт існував - JSOW-ER. Він існував з кінця 2000-х років по 2023 рік. Рік тому його закрили. Його тягнули Військово-морські сили США. І закрили через те, що в них є крилата ракета JASSM-ER з дальністю 900 км. Тому, переробка плануючої бомби JSOW у крилату ракету з дальністю 500 км їм була не дуже цікава. Не було тих переваг. Тобто, дальність 500 км для США у питанні авіаційного озброєння замала", - сказав Катков.

Він додав, що в США були технічні рішення щодо переробки плануючої бомби JSOW у крилаті ракети, але серійно це не було запущено.

За його словами, відповідне перероблення може бути доволі мінімалістичним. Встановлюється малогабаритний реактивний двигун у пускову частину. Сам двигун можна надрукувати на 3D-принтері з друку металевих деталей.

"Такі 3D-принтери в Україні також є, і далі ми беремо просто фантазію на тему: якщо США умовно передає технологію друку, ліцензійну копію цього двигуна на виробництво в Україні, передає пакет технологій від Raytheon відносно можливостей переробки у будь-якій формі... то чому б і ні? Це є єдиний об'єктивний варіант ефективного застосування цього боєприпасу. І так треба розуміти, що він не буде мати цілий ряд компонентів, які для США критичні. Наприклад, система навігації", - сказав Катков.

При цьому, він припустив, що при переробці плануючих бомб у крилаті ракети можна спробувати встановити українську систему навігації.

"Україна має такі системи, тому що якось українські дрони високоточно вражають нафтопереробні заводи і арсенали ГРАУ, і аеродроми... Додати цю систему, додати власноруч зроблений реактивний двигун - отримаємо крилату ракету з бойовою частиною 450 кг, плюс дальність буде понад 500 км. Це дальність до Москви для розуміння. І ніхто ніколи не буде нам говорити: можна бити, не можна бити. Це українська ракета. Куди хочемо, там і використовуємо", - сказав Катков.

Він додав, що значно легше переробити вже готові речі, які США можуть передавати, аніж створювати все з "нуля". США перестали замовляти виробництво JSOW у 2015 році. За його оцінкою, США в запасах можуть досі мати понад тисячу таких боєприпасів.

JSOW - що відомо про крилату ракету

Раніше експерти повідомляли, що американська крилата авіаційна бомба AGM-154 JSOW (Joint Standoff Weapon) має не тільки переваги, але й недоліки. Причому останні є досить суттєвими з огляду на характер російсько-української війни. 

Вас також можуть зацікавити новини: