УНІАН склав ТОП-10 військових новинок / колаж  УНІАН

"Дракон", "Паляниця" і керована авіабомба: ТОП-10 головних новинок українського ВПК

14:45, 19.09.2024
20 хв.

2024-й став роком нарощення військового виробництва, коли були представлені важливі розробки вітчизняного ВПК. Обрати найбільш значущі з них – завдання досить нетривіальне. Втім, УНІАН спробував скласти свій ТОП-10 військових новинок.

Протягом останніх років виробництво зброї в Україні постійно зростає. Так, у минулому році показники збільшились в три рази.

"І за перші вісім місяців цього року ми наростили виробництво ще в два рази від 23-го", – заявив під час нещодавньої пресконференції прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Серед найбільш вражаючих досягнень – зростання виробництва БПЛА. Як заявив колишній Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, у цьому році Україна виготовить "значно більше" одного мільйона FPV-дронів, які є критично важливим елементом у війні.

Відео дня

А за словами президента Зеленського, у липні наші бійці застосували навіть більше дронів, ніж РФ. Це дуже позитивна новина, особливо з урахуванням того, що українська оборонка, загалом, має значно менші можливості серійного виробництва.

Незважаючи на санкції, РФ активно виробляє снаряди, БМП, танки та літаки. А за даними очільника ГУР Кирила Буданова, росіянам вдалося у кілька разів збільшити виробництво керованих авіабомб, які й раніше створювали величезну проблему для наших військ на лінії фронту.

Тим не менш, українське військове виробництво також не стоїть на місці, і, схоже, за останній рік вітчизняний ВПК зробив якісний стрибок. Звісно, що не без допомоги західних союзників. УНІАН склав власний список з 10 найгучніших українських розробок, про які українська спільнота дізналася у поточному році.

"Паляниця" – гібридна зброя для негібридної війни

Серед найбільших досягнень українських захисників – удари по російських НПЗ. У серпні західні аналітики повідомили, що з початку року ЗСУ більш ніж 60 разів атакували нафтопереробні підприємства та інфраструктуру на території Росії та в окупованих Криму та Луганську.

Це серйозний удар по економіці росіян. Москві навіть довелося запровадити ембарго на експорт бензину до кінця року (хоча цьому сприяли й інші фактори). Також експерти фіксували подорожчання палива у Російській Федерації.

Саме тому Україні вкрай потрібно більше далекобійної зброї, і оборонка постійно створює щось нове у цьому напрямку. Так, у серпні українські військові вперше вдарили по росіянам новою ракетою-дроном "Паляниця".

У серпні українські військові вперше вдарили по росіянам новою ракетою-дроном "Паляниця"/ фото скріншот з відео

Вона поєднує в собі аеродинамічні можливості та автономні системи управління БПЛА з потужністю та швидкістю ракети. "Паляниця" може виконувати складні маневри, досягати високих швидкостей та точно вражати ціль.

Офіційна інформація досить обмежена, але дещо все ж відомо. Зокрема, що ракета оснащена турбореактивним двигуном AI-PBS-350 спільної українсько-чеської розробки. Сам дрон запускають з наземної установки.

За даними військового аналітика Олексія Гетьмана, ракета долає відстань до 700  км і може нести вибухівку більше 100 кг. Її швидкість складає більш ніж 500 км/год. Таким чином, в зоні ураження перебувають як деякі НПЗ, так і близько 20 російських військових аеродромів, зокрема "Саваслейка", що знаходиться у Нижньогородській області.

Коштує "Паляниця" менше одного мільйона доларів. Може здатись, що ціна ‎все ж завелика, однак це не зовсім так. Справа в тому, що подібні далекобійні системи – це завжди дороге ‎"задоволення"‎.

Для розуміння, вартість однієї крилатої ракети Storm Shadow складає близько 2,5 млн доларів, а російський протикорабельний "‎Онікс" оцінюють у 3 млн доларів США. На їхньому фоні "Паляниця" не виглядає такою вже й дорогою.

Тож можна казати про "бюджетний" аналог далекобійних ракет і гарне доповнення до вже існуючих БПЛА великого радіуса дії, зокрема, дрона "Бобер", який було представлено у минулому році.

Українська балістична ракета – невідомий "звір"

Значно більш дорогим є новий український комплекс, який сам президент назвав "першою балістичною ракетою України".

"Було випробування – позитивне – першої балістичної української ракети. Я з цим вітаю наш ВПК", – заявив голова держави під час пресконференції 27 серпня.

Якщо у випадку з "Паляницею" ми знаємо хоча б назву, то тут невідомим залишається навіть це.

Деякі експерти вважають, що мова йде про так званий "Грім-2". Його з 2013 року на базі попередніх розробок за проєктами "Борисфен" та БФРК (Багатофункціональний ракетний комплекс) "Сапсан" розробляло КБ "Південне".

Деякі експерти пов'язують першу українську балістичну ракету та "Грім-2" / фото Вікіпедія

Однак може виявитись, що це не зовсім "Грім".

"Цілком можливо, що зараз ця ракета матиме зовсім іншу назву, інші характеристики, але досвід від розробки саме цієї ракети був використаний у цій новій модифікації. Питання в тому, які характеристики, і як ми її використовуватимемо", – заявив раніше військовий експерт Олександр Коваленко.

Якщо ракету дійсно створили на базі "Грому", то її дальність може сягати близько 500 км. Це середньостатичний показник для ракет оперативно-тактичного рівня, а окрім того саме таку дальність раніше вказували для "Грім-2" у якості максимальної.

Тож в теорії ракета дозволяє доставити до Курська чи Воронежа бойовий блок масою 500 кг – приблизно таку масу має бойовий блок "Грім-2". До речі, це стільки ж, скільки несе російський "Іскандер". Тобто руйнування будуть дуже серйозними.

Питання лише у кількості нових ракет, а воно залежить, зокрема, від ціни новинки. За словами Коваленка, вартість одиниці може становити до 5 млн доларів, що звісно, робить ракету дуже дорогою.

Тобто її має сенс використовувати лише проти дуже важливих цілей, наприклад, штабів росіян, або позицій ЗРК С-300/С-400.

Зазначимо також, що створення такої зброї неможливо без залучення десятків чи навіть сотень підприємств по всій території України. Тому навіть за мирних умов це дуже складний проект. 

Скоріш за все, Україна здатна проводити поодинокі випробування нової розробки, а про серійне виробництво поки що казати рано. Тому, як би гучно не звучали заяви про першу вітчизняну балістичну ракету, реальність може бути дещо менш оптимістичною.

Керована авіабомба – відповідь російським МПК

Для реальної переваги над росіянами (або хоча б для паритету) Україні потрібна більш дешева і масова зброя.

Тут варто нагадати, що у росіян така вже є. За останній рік авіабомби з так званими МПК (Модулі планерування і корекції) стали найбільш загрозливою зброєю кремлівців. На відміну від більш дорогих крилатих та балістичних ракет, їх використовують тисячами.

Нагадаємо, мова йде про навісний модуль, який перетворює звичайні некеровані бомби (яких дуже багато як в РФ, так і в Україні) на планерні високоточні, які мають збільшений радіус дії. На практиці це означає, що під час скидання російські літаки знаходяться поза зоною дії більшості українських ЗРК.

На щастя, у України з’явився власний аналог такої зброї. Принаймні, такий висновок можна зробити на основі відео, яке нещодавно виклали в мережу. На ньому можна бачити  український фронтовий бомбардувальник Су-24М, який несе на підвісці керовану авіаційну бомбу невідомого типу.

Про що саме йде мова? На думку експертів, на радянську вільнопадаючу бомбу було встановлено навісну конструкцію. Деякі частини боєприпасу схожі на елементи російської МПК.

Українська розробка має і відмінності. Так, керована авіабомба отримала елемент, який нагадує твердопаливний прискорювач або навіть турбореактивний двигун. Тобто в теорії вона може мати навіть більшу дальність, ніж російські боєприпаси (у них показник складає 40-60 км).

Можливо, Україна створила власний аналог французької бомби AASM (Armement air-sol modulaire), яка також має ракетний прискорювач. Її дальність складає понад 70 км.

Можливо, Україна створила власний аналог французької бомби AASM / фото Вікіпедія

Як би там не було, це великий прорив для України, яка раніше покладалась або на старі радянські авіаційні боєприпаси, або на західні, отримані у якості допомоги.

Та чи вплине нова розробка на хід війни?

"Ми бачимо, що такий тип боєприпасів може впливати на хід війни, але за умови декількох важливих складових, – говорить УНІАН авіаційний експерт Богдан Долінце. – Перша складова – це кількість таких боєприпасів. Друга важлива складова – це дальність їх роботи. Фактично мова йде про тип, який знаходиться в ніші, де працюють російські КАБи. Тобто дальність складає від 60 до 80 кілометрів. Головне питання полягає в кількості боєприпасів. Просто для розуміння, за перший тиждень вересня за різними оцінками військових експертів Росія використала понад 800 КАБів. Можливо, це була певна хвиля збільшення, однак все одно за умовний місяць мова йде про 2-2,5 тисячі КАБів. Якщо у України буде хоча б паритетна кількість, це буде дуже суттєвий вплив на хід бойових дій".

FPV з машинним зором – революція, яка вже відбулась

У цьому році Україна отримала ще один одночасно інноваційний і недорогий тип озброєння ще у березні стало відомо, що ЗСУ вперше застосували FPV-дрон з машинним зором.

На одному з представлених відео можна було бачити, як такий БПЛА влучає у російський танк.

"Фактично, мова йде про великий, радикальний переворот в технологіях FPV", – зазначив з цього приводу відомий експерт зі зв'язку Сергій Флеш.

Машинний зір є алгоритмом автоматичного розпізнавання образів. Дрон, який має таку технологією, запам'ятовує картинку і орієнтується на неї. Він утримує образ цілі для самонаведення, а також може відслідковувати її, навіть, якщо ціль рухається.

Іншими словами, машинний зір дозволяє БПЛА наблизитись до цілі і тримати її у прицілі, навіть попри те, що зв'язку з оператором немає. Це зводить нанівець роботу локальних систем РЕБ, які приблизно за сотню метрів до цілі створюють завади і намагаються перервати зв'язок з оператором.

Машинний зір дозволяє БПЛА наблизитись до цілі і тримати її у прицілі / фото 108 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Втім, мова не йде про повноцінний штучний інтелект, як дехто вважає. Тобто дрон з машинним зором не може розпізнавати ціль – він не здатен відрізнити танк, людину і установку РЕБ.

Зазначимо, що вартість одного такого БПЛА може складати близько 40 тис. грн. Це значно більше, ніж коштує звичайний FPV-дрон, однак співвідношення ціни та ефективності може бути на стороні дрону з автоматичним наведенням, бо його ефективність буде вища.

Варто також додати, що дрони з машинним зором раніше почала активно використовувати і російська сторона про це повідомлялось ще у січні цього року. Таким чином, Київ та Москва ведуть запеклу технічну боротьбу у цьому напрямку.

Дрон-перехоплювач – небо буде за Україною

Ще одна потенційно-революційна розробка зі світу БПЛА – дрон-перехоплювач. В цьому році було представлено кілька новинок, які можуть ефективно збивати ворожі БПЛА. А на відео з Курської області можна бачити, як FPV-дрон влучає у російський ударний гелікоптер.

Один з таких перехоплювачів створила українська компанія Besomar. Їхній камікадзе літакового типу перехоплює російські БПЛА, наближаючись до них.

Безпілотник літає на дальність 50-60 км. Він може піднятись на висоту до 4 км та пересуватися зі швидкістю 160-170 км/год. В самій компанії Besomar заявили, що зараз вона може виготовляти до 100 таких БПЛА на місяць.

Ще одна потенційно-революційна розробка зі світу БПЛА – дрон-перехоплювач / скріншот з відео

Також нагадаємо, що раніше стало відомо про льотні випробування реактивного безпілотника Bullet, призначеного для перехоплення повітряних цілей.

Судячи з відео, дрон може розганятися приблизно до 130 км/год, однак враховуючи застосування реактивного двигуна, його реальна швидкість може бути набагато більше.

Втім, не варто сприймати такий перехоплювач як повноцінну альтернативу винищувачам або зенітним ракетам.

"‎Я би не сказав, що це буде заміна для винищувачів, – говорить УНІАН авіаційний експерт Анатолій Храпчинський. – Тому що у винищувача є задача перехоплювати не тільки розвідувальні дрони, але й ударні. До того ж у нього є задача перехоплювати інші літаки"‎.

У той же час українські розробники невпинно прогресують у цьому напрямку.

"І варто сказати, що ми навчились так "круто" використовувати ці дрони, що можемо збивати і розвідувальні БПЛА, і навіть гелікоптери"‎, – додає спеціаліст.

"‎Дрон-дракон"‎ – зброя для "‎випалювання"‎ агресора

Одну з найбільш оригінальних розробок українці представили зовсім недавно.

Якщо попередні БПЛА завдавали вогневого ураження окупантам через доставлення вибухового пристрою, то у випадку з "‎Драконом"‎ знищення цілі досягається за рахунок "пожеж", які створює спеціальна речовина.

Фактично це стандартний FPV-дрон, який завантажують близько 500 грамами термітної суміші. Хімічну реакцію запускають за допомогою дистанційного керування незадовго до появи БПЛА біля цілі.

"‎Дрон-дракон"‎ – зброя для "‎випалювання"‎ агресора / скріншот з відео

Виглядає така атака доволі ефектно і дійсно нагадує вогняне дихання міфічного змія. Втім, наскільки це ефективніше за звичайні FPV, поки що судити складно. Зброю тільки почали застосовувати на війні, і як вона себе зарекомендує – невідомо.

Втім, вже зараз можна казати про перші позитивні результати. На одному з відео ми бачимо вогняний дощ над позиціями росіян, який йде приблизно 20 секунд. В результаті загоряється 100-метрова лісопосадка і вже через кілька секунд на землі відбувається детонація боєприпасів, схованих неподалік.

Температура горіння терміту становить приблизно 2500 градусів. Це означає, що така суміш може миттєво роз'їсти навіть залізо. Серед іншого "‎Дракон"‎ є дешевим способом виявлення ворожих позицій, а також здійснює психологічний ефект на росіян.

"Варта 2" – сучасний броньований автомобіль

Не обійшовся рік і без презентацій нової бронетехніки. На нещодавній виставці оборонної промисловості MSPO 2024, яка проходила в Польщі, компанія "Українська бронетехніка" представила новий броньований автомобіль "Варта 2".

"‎Це абсолютно нова машина, яка розроблялася з урахуванням десятирічного досвіду компанії, потреб військових та умов сучасної війни. Автомобіль може перевозити 10 членів екіпажу. Бронемашина оснащена бойовим модулем "Січ" з 30 мм автоматичною гарматою, що надає їй потужну вогневу міць, необхідну для підтримки піхоти та знищення бронетехніки противника"‎, – заявив в інтерв'ю агенції УНІАН очільник "Української бронетехніки" Владислав Бельбас.

За його словами, клас балістичного захисту бронеавтомобіля повністю відповідає натовському STANAG 3, має балістичний та протимінний захист 3a/3b. Автомобіль також отримав протимінні сидіння та сучасні системи безпеки, які гарантують високий рівень захисту.

Нещодавно компанія "Українська бронетехніка" представила новий броньований автомобіль "Варта 2" / фото УБ

Бельбас додав, що зараз "Українська бронетехніка" облаштовує нові машини засобами РЕБ для боротьби з БПЛА на замовлення Нацгвардії.

"Ставимо вітчизняний РЕБ фірми "Квертус". Обрали їх після порівняльних випробувань з імпортними аналогами", – говорить голова компанії.

За його словами, РЕБ є великою перевагою нових українських автомобілів класу MRAP, адже на тих зразках, які нам постачає Захід, систем РЕБ, які захищали б від FPV, немає.

Морський Stalker – засіб доставки та ударний дрон

Безпілотні надводні апарати використовуються Україною не перший рік. Ще у 2023-му Київ почав активно застосовувати Sea Baby та MAGURA V5, завдяки яким вдалося потопити, зокрема, новітній російський корабель "‎Сергій Котов"‎.

У цьому році лінійка українських безпілотників була розширена за рахунок катера Stalker 5.0. Як повідомлялось, його можна використовувати для розвідки та патрулювання узбережжя.

Та основне завдання дрона – це доставка. Тобто Stalker 5.0 є такою собі "‎вантажівкою"‎, яка може доставляти, наприклад, амуніцію для морського десанту.

Stalker 5.0 є такою собі "‎вантажівкою"‎, яка може доставляти, наприклад, амуніцію для морського десанту  / фото «Думская»

Дрон можна використовувати і в якості ударного, однак його бойова частина складає лише 150 кг, чого замало для потоплення "великого" корабля противника. Для порівняння, у Sea Baby бойова частина може важити до 850 кг. 

Навісний бензиновий двигун розганяє Stalker 5.0 до понад 40 вузлів (близько 75 км/год), а крейсерська швидкість дрону складає 30 вузлів (55 км/год). Stalker отримав систему відеозв'язку та управління на основі Starlink. Вартість одного екземпляра оцінюють у 60 тис євро.

Вітчизняні патрони – те, без чого неможливо обійтись

Війна – це не тільки високотехнологічна зброя. Тому, щоб перемогти, Україні треба розвивати й інші напрямки.

У цьому році українські військові показали вітчизняні патрони. Як вказано на упаковці, фото якої виклали в мережу, партію виготовили у червні цього року.

"Отримали, випробували, сподобались, хочемо ще", – говориться в пості, опублікованому у  Telegram-каналі "Про зброю".

На самій упаковці гордо красується надпис "Вироблено в Україні". На світлинах можна бачити боєприпаси 5,45х39 під АК-74.

У цьому році українські військові показали вітчизняні патрони / фото REUTERS

Варто нагадати, що єдиний в Україні патронний завод розташовувався у Луганську. Ще у 2014-му його захопили проросійські формування: відтоді проблема боєприпасів для стрілецької зброї вирішувалась "час від часу".

Невідомо, про які саме обсяги зараз йде мова, однак на упаковці можна бачити серійний номер, який говорить про те, що це не перша партія.

Та навіть сам факт постачання є дуже важливим. Особливо, з огляду на те, що мова йде саме про набої радянських калібрів.

Справа в тому, що зразків радянської стрілецької зброї у Силах оборони значно більше, аніж західної, а от питання патронів до неї залишалось відкритим багато років.

Українські гранати – гарне доповнення до арсеналу

Ще одним цьогорічним досягненням став запуск виробництва перших вітчизняних гранат Ф-1 та РГД-5.

"Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у військах оборонну осколкову гранату – аналог радянської Ф-1", – йдеться у заяві Міноборони. Там же зазначалось, що у відомстві кодифікували і прийняли на озброєння ручну гранату дистанційної дії, яка є аналогом радянської РГД-5.

Ще одним цьогорічним досягненням став запуск виробництва перших вітчизняних гранат Ф-1 та РГД-5 / фото УНІАН, Марієнко Андрій

Сама Ф-1 є ручною гранатою, яка призначена для ураження живої сили в оборонному бою. Це означає, що радіус ураження осколками значно перевищує радіус можливого кидка гранати (максимальна дистанція ураження осколками складає 200 м). Іншими словами, кидати її можна лише з-за укриття, або, скажімо, з БТРу.

У свою чергу, РГД-5 є протипіхотною гранатою наступального типу, тобто вона має відносно невеликий радіус ураження. Граната важить 0,31 кг і є малоефективною при застосуванні на відкритому просторі.

Деякі експерти ставлять закономірне питання – чому Україна почала виробляти саме старі радянські зразки? І чи не варто було розгорнути виробництво гранат сучасніших типів.

Втім, як вважають у Defense Express, у цьому є і свої плюси. Справа в тому, що Ф-1 та РГД-5 добре знайомі військовим. Окрім того, вони простіші у виробництві, ніж сучасні західні зразки. 

Малими кроками до Перемоги

Цьогоріч Україна представила багато цікавих новинок, і деякі з них ЗСУ вже почали активно застосовувати на фронті.

Та це лише невелика кількість нових зразків, адже є багато такого, інформацію про що тримають у таємниці, і що може бути представлено у наступні роки.

Відомо, наприклад, що Україна продовжує покращувати свої безпілотні катери, і згодом ми можемо стати свідками нової революції у цьому напрямку.

Інший важливий напрямок – розробка нової "броні". На жаль, країна не може похвалитись серійним виробництвом сучасних основних бойових танків чи БМП, однак відомо, що розробники активно працюють над цими проектами протягом багатьох років.

Багато що залежить від наших міжнародних партнерів. З урахуванням того, як активно розгортається співпраця з виробниками з Європи та США, можна очікувати також і на спільні розробки.

Складнішим є питання створення сучасної авіаційної техніки – винищувачів, штурмовиків та гелікоптерів. Тут Україна не має таких можливостей, якими може похвалитись РФ. Та навіть в цьому напрямку можливі сюрпризи. Тому лише час покаже, що ще зможе запропонувати вітчизняний ВПК, і чи стане ця зброя gamechanger’ом на фронті.

Ілля Ведмеденко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся