Валерій Романенко пояснив, чому наша країна сама не створює бойові літаки / колаж УНІАН зі скріншоту й фото Getty Images

Немає сенсу створювати літаки, які будуть поступатися багатоцільовим винищувачам F-16. Україні дешевше купувати готові бойові літаки у міжнародних партнерів, аніж намагатися створювати їх самостійно.

Таку думку висловив авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в ефірі марафону телеканалів "Єдині новини".

Зокрема, у нього запитали про те, наскільки реально відродити національне виробництво авіації.

Відео дня

"Я думаю, що це буде вкрай важко і недоцільно, бо харківський завод фактично не працює і давно не працює, а завод двигунів "Мотор січ", один з найвідоміших у світі, зараз під ударами, зруйнований, і відновити виробництво буде вкрай важко", - сказав Романенко.

Крім того, конструкторське бюро "Антонова" повністю втратило ринок, бо вони створювали літаки для Росії:

"Я говорю про цивільну авіацію, бо жодної військової авіації, окрім безпілотників усіх класів, ми не здатні виробляти".

Водночас, він вважає, що наразі немає сенсу виробляти бомбардувальники. "Основний бойовий літак ми виробляти не здатні", - заявив Романенко і додав, що в Україні "немає жодних компетенцій у цьому плані".

Він уточнив, що аеродинаміка цивільних і військових літаків різна. "І нам попри величезну вартість цих літаків, дешевше буде купувати готові літаки, а головне - до них є готова зброя, до них є сервіси. Тобто, до них моментально дадуть двигуни, якщо щось виходить з ладу, замінять обладнання, відремонтують, допоможуть у складних випадках. Якщо ми почнемо це все робити, нам увесь сервіс доведеться підіймати з нуля - це страшенні витрати", - сказав Романенко.

За його словами, виробництво літака є фінансово обґрунтованим, коли виробляється понад 200 літаків. "По-перше, нам стільки не потрібно, а по-друге - хто у нас купить наш бойовий літак, коли ми починаємо з нуля? Немає таких випадків", - сказав Романенко.

При цьому, у нього уточнили, що раніше президент України Володимир Зеленський говорив про потребу кількох сотень літаків під час війни для протидії агресору.

"Залежно від того, які характеристики покажуть ці літаки. Якщо вони будуть кращими. Розумієте, нам потрібні літаки з кращими льотно-технічними характеристиками, аніж у F-16. Інакше немає сенсу розгортати виробництво, якщо вони поступаються. А ми жодного надзвукового літака ніколи в Україні не створювали. Тобто, нам буде треба подолати цю проблему", - наголосив Романенко. Він сказав, що в Україні немає жодного досвіду створення бойових літаків.

У центрі уваги допомога Україні - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, генерал-майор США у відставці Гордон "Скіп" Девіс, який обіймав посаду заступника помічника генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій, висловлював думку, що старі моделі F-16, які Україна отримує від своїх союзників, не можуть конкурувати з найсучаснішими російськими літаками.

Зокрема, винищувачі, які отримала Україна, вразливі до російської ППО та авіації.

Вас також можуть зацікавити новини: