БПЛА "Охотнік" поруч із російським літаком / скріншот

Українські військові могли збити на Донеччині російський безпілотник С-70 "Охотнік". І його поява на фронті може призвести, зокрема, продовження наступальних операцій противника, вважає експерт Defense Express Іван Киричевський. 

"Тут мало просто сказати, що це розвідувально-ударний безпілотник, цей С-70 "Охотнік". Тут треба підкреслити, перше, що він реактивний. Друге – це доволі важкий літальний апарат. Розмах крила там 19 метрів, довжина фюзеляжу 14 метрів. Це не те що малорозмірна повітряна ціль, реально на радарі можна його сплутати з важким ударним літаком, типу Су-25 чи Су-34. Власне, схоже і відбулося", – пояснив він в коментарі телеграм-каналу "Труха Україна". 

До того ж є ще один неприємний момент, каже Киричевський. Бойове навантаження БПЛА С-70 "Охотнік" становить 2 тонни. І оскільки проєкт "Охотнік" обдарований особливою увагою диктатора Путіна, російські розробники попри все муситимуть його довести до логічного кінця.

Відео дня

"Якщо за графіком цей важкий розвідувальний безпілотник-бомбардувальник планували запустити в серію лише в 2025 році, то за високим наказом той графік був перенесений на другу половину 2024 року. Мало того, що дослідних екземплярів було заплановано побудувати пʼять штук – це може бути насправді один з перших серійних екземплярів – росіяни явно нащупали можливість аж надто небезпечно наближатися до лінії фронту будь-якими літальними апаратами", – продовжив експерт. 

За словами Киричевського, будь-які перспективи з деокупації українських територій полягали в тому, що росіяни не ризикують підлітати до фронту. Відповідно, у ворога не було б переваги в повітрі, і в Сил оборони були б перспективи кудись рухатися, пояснює він. 

"За сьогоднішньою історією треба розставити такі висновки. Перше – росіяни явно будуть намагатися використовувати цей С-70 "Охотнік", як мінімум, як носій керованих авіабомб. Тобто зневажати цю російську розробку не доводиться. Судячи з російської доктрини, в них цей С-70 може бути безпілотним замінником Су-34. А Су-34 можуть вивільнити для виконання, наприклад, ракетних ударів тактичними крилатими ракетами по території України. Наприклад, Х-69, якими було знищено Трипільську ТЕС. Друге – тут складається тенденція, що росіяни будуть намагатися будь-якими правдами і неправдами утримати перевагу в повітрі для продовження наступальних операцій", – констатував Іван Киричевський.

ЗСУ могли збити БПЛА "Охотнік"

У суботу, 5 жовтня, на Донеччині українські військові збили повітряну ціль противника. Спочатку повідомлялося, що "приземлили" російський літак Су-25. 

Згодом зʼявилося уточнення, що йдеться про ворожий винищувач Су-34. Про це повідомив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко. 

Пізніше він заявив, що ураженим обʼєктом міг також бути новий російський безпілотник С-70 "Охотнік". Але остаточний висновок можна буде зробити після дослідження уламків. 

Вас також можуть зацікавити новини: