Авіаційний експерт наголосив, що ці авіабомби мають більш високу стійкість до засобів РЕБ / колаж УНІАН, скриншот, фото Вікіпедія

В пакеті американської допомоги Україні є авіабомби JSOW, які мають позитивні параметри для застосування у війні з Росією, але є в них і суттєві вади. Про це сказав експерт з авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в ефірі Rаdіо NV.

Він зазначив, що авіабомби JSOW мають вагу до 500 кілограмів.

"Це крилаті бомби. Вони мають скидатися з великої висоти і тоді вони здатні летіти на відстань 130 км. Ця бомба не має власного двигуна і вона лише зовні схожа на ракету", - зазначає Романенко.

При цьому експерт додав, що ці бомби мають дві вади.

"Перша - її треба скидати з великої висоти, а ми цього не можемо робити. Ми можемо скидати лише з малої висоти. Відповідно, якщо з великої висоти її дальність 130 км, то з малої висоти - приблизно 20 км. Звідси питання: "Для чого нам бомби, які летять на 20 км?", - зазначає Романенко.

За його словами, друга вада цієї бомби в тому, що вона досить дорога - коштує до півмільйона доларів.

"То нащо нам такі бомби? Ефективність в них ніяка, а вартість шалена", - наголосив він.

Експерт додав, що важко коментувати ситуацію, коли Україна просила у США крилаті ракети, а отримала крилаті бомби з дальністю, яка в 50 разів менша, ніж нам потрібно.

"Це в рамках отієї концепції - на тобі Боже, що мені не гоже", - зазначив він.

За словами експерта, йдеться не про замовлення для промисловості, а про постачання з американських складів, тому в разі потреби наступної доби ці бомби вже будуть в Україні.

"В цьому їх перевага. Плюсами цих бомб є те, що вони мають більш високу стійкість до засобів РЕБ, бо там більш стійка навігаційна система. І друга перевага - там є два типи бойових частин, які не фугасної дії", - сказав Романенко.

За його словами, якби "начинку" цих бомб покласти в дрони, то ми б тоді завдавали удари "касетними боєприпасами по російських аеродромах", не пошкоджуючи, а знищуючи російську авіаційну техніку, бо кумулятивний заряд хоч і не великий, але пробиває гелікоптер чи літак наскрізь.

"США не Дід Мороз, щоб виконувати всі бажання. В них є свої концепції, своє бачення, що можна і не можна передати. Але все це має узгоджуватися зі здоровим глуздом", - підкреслив Романенко.

Експерт зауважив, що має дивний вигляд той випадок, коли Україні передають не те, що вкрай потрібно, а те, що для нас не покращує ситуацію.

"Ця моя теза стосується лише озброєння класу "повітря-повітря", - сказав він.

Військова допомога від США - що відомо

Як повідомляв УНІАН, Сполучені Штати Америки оголосили про надання Україні пакету військової допомоги вартістю 7,9 мільярда доларів. Також вони запровадили проти Росії нові санкції, які мають обмежити її здатність фінансувати війну.

Президент України Володимир Зеленський подякував США за те, що вдалося знайти спосіб виділити залишок безпекової допомоги Україні та забезпечити, щоб повноваження президента не закінчилися до кінця фінансового року у США.

За його словами, в пакет увійде додаткова батарея Patriot, інші засоби протиповітряної оборони та перехоплювачі, безпілотні літальні апарати, ракети великої дальності та боєприпаси класу "повітря - земля", а також гроші для зміцнення оборонно-промислової бази країни.

Вас також можуть зацікавити новини: