Україна отримає авіабомби JSOW / фото Getty Images

Оцінити кількість авіабомб JSOW, яку може отримати Україна складно, але вона буде значна у будь-якому випадку.

Таку думку висловив головний редактор Defense Express Олег Катков в етері Київ24. Він зазначив, що ці боєприпаси виділяються Україні за програмою президентського вилучення із  запасів Збройних сил США. 

"Який ресурс передачі? У 2015 році, коли було припинено виробництво цих авіаційних боєприпасів, було випущено близько 3 тис. Частина з них була використана... в Афганістані, Югославії. Тобто орієнтовно мінус 400 від загальної кількості", - сказав він.

Відео дня

Катков додав, що ці боєприпаси також йшли на експорт і першими їх купили . Об’єднані Арабські Емірати. Вони замовили близько півтисячі, але чи була ця партія поставлена з запасів, чи це були авіабомби нового виробництва, невідомо.

"Тому виключно умовні цифри: є тисяча, але США вважають, що можуть передати лише 500, а 500 має залишитись у них. Тобто реальний ресурс рахувати складно, але він доволі значний у будь-якому випадку", - резюмував Катков.

Він зазначив, що базова  JSOW мала касетну бойову частину, але в 2000-х роках Повітряні сили США зняли їх з озброєння у рамках відмови від використання касетних боєприпасів і почали їх переробляти на унітарні. У контейнер бомби замість касетних боєприпасів встановлювали боєприпас фугасної авіаційної  бомби. 

"Сказати, які саме версії передають нам, складно", - зауважив Катков.

Він висловив переконання, що Україні краще переробляти авіабомби JSOW у крилаті ракети, ніж просто використовувати як плануючі бомби. За його словами, бомби JSOW Україна зможе запускати лише з низьких висот, а це на дальність лише приблизно 40 км. Тоді як крилата ракета зможе вражати на відстані 560 км.

Допомога США Україні

США виділили Україні новий пакет військової допомоги на загальну суму 375 мільйонів доларів. У Пентагоні оприлюднили вміст пакету – у ньому серед іншого зокрема значаться боєприпаси класу "повітря-земля". 

Президент США Джо Байден офіційно підтвердив, що його країна передасть Україні бомби JSOW для винищувачів F-16. Про це він заявив у промові з нагоди візиту президента України Володимира Зеленського до Білого Дому.

Вчора Катков сказав, що США реалізують "елегантний план" щодо надання Україні далекобійного озброєння. За його словами, авіабомби JSOW можна легко перетворити на крилаті ракети великої дальності, і Україна може це зробити самостійно.

Вас також можуть зацікавити новини: