Пентагон має змінити підходи до озброєння армії США / фото wikipedia.org

Оборонний комплекс США потрапив у "спираль смерті", в межах якої витрати на оборонні потреби лише зростають, тоді як фактична кількість озброєнь скорочується. Про це gbit військовий аналітик Вільям Гартунг в авторській статті для Forbes.

"Оборонна спіраль смерті" – це явище, про яке вперше заговорили ще у 1980-х роках. Його сутність досить проста: оскільки кожне наступне покоління зброї, придбаної Пентагоном, є складнішим і дорожчим за попереднє, збройні сили США постійно скорочуються в процесі їх модернізації. 

Попри те, що нинішній бюджет Пентагону навіть з поправкою на інфляцію є на 60% більшим, ніж він був у 1970-х роках, сьогодні армія США має удвічі менше бойових літаків і кораблів, ніж у ті часи. При цьому немає гарантій, що сукупна бойова ефективність нових зразків зброї буде еквівалентною більшій кількості старої зброї.

Відео дня

Вже зараз США опинилися у "невигідному становищі" навіть, коли йдеться про протистояння єменським хуситам: американці змушені збивати примітивні та дешеві ракети хуситів за допомогою просунутих, але дорогих американських ракет-перехоплювачів.

На думку Вільяма Гартунга, у США є два потенційних рішення виходу зі "спіралі смерті". Перший варіант: виробляти більше простішої та дешевої зброї, якої буде достатньо для виконання більшості завдань.

Другий варіант: обмежити американську військову доктрину, відповідно до якої армія США повинна бути здатною вести війни в будь-якій точці планети, а також озброювати кількох союзників для ведення воєн. 

"Нам потрібен більш твердий, стриманий підхід до того, коли в інтересах США застосувати силу чи відправити зброю в зону бойових дій", – наголошує він. 

Наприклад, поставки зброї Україні Гартунг вважає правильними. Однак, оскільки повна перемога жодній зі сторін не під силу, він пропонує "терміново" знайти дипломатичні варіанти припинення війни. 

Натомість дії Ізраїля в Газі та Лівані аналітик називає "злочинами", тому постачати зброю в цей регіон він вважає неправильним.

Армія США застрягла на неробочій та шкідливій стратегії

Як писав УНІАН, армія США зациклилася на військовій доктрині, яка просто не працює. Невірність тактики "мінімальної побічної шкоди" демонструє досвід воєн в Іраку, Сирії, а також в Україні та Ізраїлі.

Також ми розповідали, що США не готові до війни на виснаження, як зараз в Україні. На таку війну не розраховані ані доктрини керування військами, ані оборонний комплекс США. Навпаки, вони швидше сприяють швидкій поразці.

Вас також можуть зацікавити новини: